Свет

Белоруска православна црква нуди уточиште монасима Кијевско-печерске лавре

Ако украјинске власти насилно иселе подвижнике, они могу наћи место у Белорусији
Белоруска православна црква нуди уточиште монасима Кијевско-печерске лавреGetty © Roman Pilipey

Белоруска православна црква спремна је да у сопствене манастире прими монахе Кијевско-печерске лавре ако их украјинске власти насилно иселе, саопштио је Синод БПЦ.

"Синод Белоруске православне цркве обећава да у случају насилног исељења монаштва из Кијевско-печерске лавре, они за даље монашке подвиге могу да нађу место у манастирима Белоруске православне цркве", наводи се у званичном саопштењу објављеном на сајту БПЦ.

Синод апелује и да украјинске власти спрече да се у Европу извезу црквене мошти и светиње које се вековима налазе у зидинама Кијевско-печерске лавре и духовни су ослонац за све словенске народе.

"Противимо се протеривању  братије Кијево-печерске лавре из манастира у коме се деценијама труде у богоугодности и молитви за добро украјинског народа. Чланови Синода у име свештенства, монаштва и мирјана Белоруске православне цркве, још једном најоштрије осуђују оне који су у супротности са украјинским законодавством и универзалним морално-правним поступцима власти Украјине и града Кијева", нагласио је Синод.

image