Кијев мења стратегију контраофанзиве: Исцрпити руску војску

Главни циљ Оружаних снага Украјине неће бити кретање напред, казао је шеф украјинског Савета за националну безбедност Алексеј Данилов

Украјинска војска променила је стратегију контраофанзиве, изјавио је шеф украјинског Савета за националну безбедност Алексеј Данилов.

"У овој фази активних сукоба, украјинске одбрамбене снаге испуњавају задатак број један – максимално уништавање људства, складишта горива, војне опреме, командних места, артиљерије и снага противваздушне одбране", написао је Данилов на Твитеру.

Он је истакао да сада главни циљ Оружаних снага Украјине неће бити кретање напред, већ "исцрпљивање руске војске".

Раније је заменица шефа украјинског министарства одбране Ана Маљар признала да је ситуација за војску земље "прилично тешка", док је украјински председник Владимир Зеленски навео да је "офанзива спорија него што би желели".

Западни медији су такође забележили слабе резултате Оружаних снага Украјине.

Руски председник Владимир Путин је такође говорио о неуспеху украјинске контраофанзиве. Он је напоменуо да су сви покушаји Кијева да пробије утврђења били неуспешни у свим областима. Како је нагласио руски лидер, то се постиже захваљујући храбрости и херојству руских војника, правилној организацији и командовању, као и контроли трупа и високој ефикасности домаћег наоружања.