Председник Ирана: Треба ставити тачку на дугогодишњу доминацију долара

Хегемонија западног света допринела је хегемонији долара. Неопходно је уклонити овај инструмент хегемоније у глобалној пракси и користити националне валуте за обрачуне између земаља како би се створио нови светски поредак, рекао је Ебрахим Раиси.

Ирански председник Ебрахим Раиси позвао је на напуштање америчког долара у глобалној трговини како би се смањило ослањање на западни финансијски систем. Обраћајући се у уторак виртуелном самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) путем видео везе, ирански лидер је позвао њене чланице да ставе тачку на дугогодишњу доминацију долара.

"Хегемонија западног света допринела је хегемонији долара. Неопходно је уклонити овај инструмент хегемоније у глобалној пракси и користити националне валуте за обрачуне између земаља како би се створио нови светски поредак", рекао је Ебрахим Раиси.

Он је додао да Техеран жели да прошири сарадњу са Русијом у изградњи нових транспортних рута у Исламској Републици.

У мају су руски председник Владимир Путин и његов ирански колега потписали споразум о изградњи железничке пруге између иранских градова Рашт и Астара.

Железница која повезује два града део је Међународног транспортног коридора север-југ (ИНСТЦ), транзитног система од 7.200 километара који повезује бродске, железничке и друмске руте за кретање терета између Индије, Ирана, Азербејџана, Русије, Централне Азије и Европе.

Ирански председник је такође нагласио да би чланство у ШОС-у помогло јачању економског развоја у његовој земљи.

Иран је постао пуноправни члан ШОС-а током актуелног самита те организације, којим је председавао индијски премијер Нарендра Моди.

Организацију су 2001. године као економски и безбедносни блок основали председници Русије, Кине, Киргиске Републике, Казахстана, Таџикистана и Узбекистана. Индија и Пакистан су постали стални чланови 2017.

Иран постепено излази из дипломатске изолације и јача везе са својим кључним савезницима. Москва и Техеран су током прошле године значајно ојачали економску сарадњу суочени са западним економским санкцијама. Према званичним подацима, билатерални трговински промет се скоро утростручио са 1,6 милијарди долара у 2019. години, достигавши 4,6 милијарди долара у 2022. години.