Свет

Зеленски без коментара о нападу на НЕ Запорожје: Разматрају заштиту електране?

Руски званичници су оптужили украјинског председника да припрема диверзију у Запорошкој НЕ, а он те тврдње није демантовао
Зеленски без коментара о нападу на НЕ Запорожје: Разматрају заштиту електране?www.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски није демантовао оптужбе да Кијев планира провокацију у Запорошкој нуклеарној електрани. На редовном састанку штаба врховног команданта, како је рекао, разговарано је о заштити украјинских нуклеарних електрана.

"Данас је седница штаба трајала дуже.  Два сата – разговарали смо о главним изазовима. Прва је заштита нуклеарних електрана", написао је само.

Било је речи и о ситуацији на фронту, а дата је наредба за јачање дејстава на правцу "Север" који се граничи са Белорусијом. А треће о чему је било речи су планови да се повећа домаћа производња опреме и муниције, и да се убрза поправка западне опреме, написао је Зеленски на Телеграму.

Украјински председник је дан раније упозорио да Русија мора јасно да схвати да свет види на које сценарије се спремају терористи и да је свет спреман да одговори.

Радијација представља претњу за цео свет, а нуклеарна електрана мора да буде у потпуности заштићена од било каквих инцидената, казао је и додао да украјинске обавештајне службе имају информације да су руске трупе поставиле објекте налик експлозиву на кров неколико блокова нуклеарне електране у Запорожју.

Међутим, генерални директор агенције Рафаел Гроси је потврдио да Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у току последњих провера у Запорошкој нуклеарки није открила никакве трагове мина или експлозива.

"У току наших последњих инспекција, нисмо пронашли доказе да је било минирања у Запорошкој нуклеарки, али настављамо да будемо на опрезу", нагласио је Гроси.

Раније је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила да Украјина планира терористички напад на нуклеарку, и ако до тога дође последице ће осетити цео свет.

То је потврдио и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је рекао да је ситуација напета и да је претња реална и велика, с обзиром на то да су украјинске власти показале да ни од чега не зазиру јер су већ дигле у ваздух Каховску хидроелектрану, због чега је дошло до пуцања бране и катастрофалних последица у региону.

image