Свет

Поново провокације у Шведској: Нови захтеви за спаљивање верских књига

Пријаву поднела жена која жели да спали Куран у Стокхолму, мушкарац који жели да уништи Тору и Библију у израелској амбасади и трећи грађанин који планира да спали верске текстове у граду Хелсингборгу
Поново провокације у Шведској: Нови захтеви за спаљивање верских књига© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Шведска полиција добила је три захтева за спаљивање верских књига, преноси портал "Локал Свиден".

"Полицији су поднете још три пријаве за спаљивање верских књига", наводи се.

Како пише портал, пријаву су поднели жена која жели да спали Куран "што пре" у џамији у Стокхолму, мушкарац који би да уништи Тору и Библију у израелској амбасади 15. јула и особа који планира да спали верске текстове 12. јула у граду Хелсингборгу на југу Шведске.

Начелник северозападне полицијске управе у покрајини Скане Матијас Сигфридсон изјавио је да "све ове петиције нису усмерене против било које одређене вере, већ да су саставни део спровођења слободе говора и дискусије која се око тога води у земљи.

Подсетимо, шведска полиција дозволила је спаљивање муслиманске свете књиге Курана у главној џамији у Стокхолму 28. јуна, првог дана Курбан-бајрама. 

Премијер Улф Кристерсон рекао је да је одлука "законита, али неприкладна".

Скрнављење и паљење Курана у Стокхолму изазвало је широк одјек у многим земљама. Ирак је тражио да шведске власти изруче имигранта који је починио акцију како би му судили. 

Савет безбедности Уједињених нација саопштио је да ће одржати хитну седницу овим поводом.

Реаговало је и Министарство спољних послова Русије, саопштивши да "некажњивост учесника овог инцидента може довести до непредвидивих катастрофалних последица".

image