Северноатлантски савез потврдио: Оснива се Савет Украјина-НАТО

Украјина и НАТО на самиту у Вилњусу достићи ће нови ниво односа, будући да ће бити формиран Савет двеју земаља, казао је заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана

Северноатлантски савез потврдио је одлуку о оснивању Савета Украјина-НАТО, чији ће први састанак бити одржан у Вилњусу 12. јула, другог дана самита шефова држава и влада Алијансе, преноси ТАСС.

"Састанак Савета Украјина-НАТО на нивоу шефова држава и влада уз учешће Шведске биће одржан 12. јула. Уводну реч имаће генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг", наводи се.

Заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана изјавио је да ће Украјина и НАТО на самиту у Вилњусу достићи нови ниво односа, будући да ће бити формиран Савет двеју земаља.

"Украјина је данас много тешње повезана са Алијансом и западним светом. У Вилњусу ће наши лидери достићи нови ниво политичких односа. Прећи ћемо са Комисије НАТО-Украјина на Савет НАТО-Украјина, који је још једно политичко оруђе", казао је Џоана у интервјуу румунском ТВ каналу "Диги 24".

Како је навео, биће речи о новом пакету помоћи Кијеву, као и о формулисању безбедносних гаранција за Украјину. НАТО званичник је истакао да "Украјина има све шансе да у правом тренутку постане чланица Алијансе".

Претходно је председник Литваније Гитанас Науседа рекао да ће "Украјина на НАТО самиту добити предлоге који је неће разочарати".

Он је навео да је идеја о могућем уласку Кијева у НАТО пре краја сукоба немогућа, као и да то сви знају, чак и Украјинци.

"Искрен да будем, ово ће бити најтеже питање за решавање у Вилњусу. Литванија се залаже за амбициозан програм, али неке земље још увек оклевају да пошаљу украјинском председнику Владимиру Зеленском снажне сигнале о овој теми", рекао је Науседа у интервјуу за италијански лист "Република".

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је раније изјавио да се о пријему Украјине у НАТО не може разговарати све док оружани сукоби у земљи не престану. Према његовим речима, ова одлука треба да буде потврђена на самиту у Виљнусу у јулу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса на самиту "ојачати политичке везе са Украјином и договорити вишегодишњи пакет помоћи који ће приближити Кијев НАТО-у".