Бајден жели Урсулу Фон дер Лајен на челу НАТО-а

Амерички председник и председница ЕК изградили су последњих година "снажну везу" око питања попут Кине, Украјине и климатских промена

Амерички председник Џозеф Бајден желео би да следећи генерални секретар НАТО-а буде председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, наводи "Телеграф".

Бајден и Фон дер Лајен изградили су последњих година "снажну везу" око питања попут Кине, Украјине и климатских промена, известио је британски лист, позивајући се на званичнике НАТО-а.

Према једном од извора, Бела кућа цени што је председница ЕК недавно одлучила да се "ослони на обавештајне податке Вашингтона" уместо да верује европским службама, које нису успеле да правилно процене руску Специјалну војну операцију у Украјини.

Додаје се да ће Фон дер Лајен вероватно моћи да добије подршку француског председника Емануела Макрона, још једног кључног играча у НАТО-у, зато што течно говори француски језик.

Актуелни генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је да је његов мандат, који је требало да се заврши крајем септембра, продужен за још годину дана. Норвежанин је на челу Алијансе од 2014. године, а мандат му је продужен четири пута.

Саопштење је уследило након што чланице НАТО-а опет нису успеле да се договоре око замене за Столтенберга. Према писању медија, кандидатуру британског министра одбране Бена Воласа блокирале су прошлог месеца САД и Француска, које наводно желе да неко из ЕУ добије тај посао.

"Дејли мејл" је раније објавио да је Бајден био против Воласа, вероватно зато што је служио као британски војник у Северној Ирској током периода сукоба познатог као "Невоље". "Тешко да је Бајден нарочито пробритански настројен", рекли су извори за лист. 

Фон дер Лајен је претходно поручила да, упркос томе што је почаствована што се нашла међу могућим кандидатима, није посебно заинтересована за ту позицију у НАТО-у. Ипак, према наводима "Телеграфа", САД сумњају да ће она моћи да настави да води Европску комисију након избора за Европски парламент следеће године, што посао генералног секретара НАТО-а "враћа у игру".

"Телеграф" је указао да би једна од препрека да Фон дер Лајен постане генерални секретар Алијансе могла да буде њено "лоше управљање" немачким Министарством одбране, на чијем је челу била од 2013. до 2019.

Лист подсећа на извештај из 2015. у коме се тврди да су немачки војници морали да замене тешке митраљезе метлама током НАТО вежби како би сакрили недостатак опреме.