Свет

УН одобриле Јапану да отпадне воде из Фукушиме испусти у море

Количина "благо радиоактивне" воде коју електрана планира да испусти у море једнака је запремини 500 олимпијских базена
УН одобриле Јапану да отпадне воде из Фукушиме испусти у мореGetty © Photo by Tomohiro Ohsumi

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) одобрила је јапанске планове за испуштање отпадних вода из нуклеарне електране Фукушима у Тихи океан, више од деценије након што је та електрана тешко оштећена после цунамија.

У извештају који је у уторак објавило тело УН-а за нуклеарни надзор наводи се да би испуштање отпадних вода имало "занемарљив утицај на људе и животну средину", упркос забринутости које су изразиле Кина и Јужна Кореја. 

Фабрика у Фукушими производи око 100 кубних метара отпадних вода сваког дана, а понестаје јој простора за складиштење.

Отпадне воде су, како се истиче, пречишћене зарад уклањања већина радиоактивних елемената, са изузетком изотопа радиоактивног водоника и угљеника, односно трицијума и угљеника 14, које је тешко екстраховати из воде. 

Токио тврди да је ниво трицијума и угљеника 14 у отпадним водама у складу са међународним безбедносним стандардима.

Количина "благо радиоактивне" воде коју електрана планира да испусти у море једнака је запремини 500 олимпијских базена. Овом водом су се хладиле горивне шипке које су се истопиле током катастрофе 2011. године. Очекује се да ће за потпуно испуштање отпада бити потребно између 30 и 40 година. 

Премијер Јапана Фумио Кишида тврди да извештај приказује "научне доказе и са високим нивоом транспарентности".

Пекинг је јапански предлог назвао "крајње неодговорним" и поновио да план треба суспендовати. Јапанска рибарска индустрија се такође успротивила, тврдећи да ће тај потез уништити деценијске напоре да се становништво убеди да је морска храна из региона безбедна за конзумирање.

Према студији из 2014. године, уношење трицијума у организам може повећати ризик од карцинома. 

Кишидина влада још није објавила распоред испуштања отпада, будући да је потребно и одобрење нуклеарног регулатора.

У марту 2011, земљотрес јачине девет степени Рихтерове скале изазвао је цунами у Тихом океану који је поплавио три реактора у електрани Фукушима. То је била најгора нуклеарна несрећа од катастрофе у Чернобиљу 1986. године.

image