Свет

Бела кућа: Украјина мора да испуни услове за чланство у НАТО-у

Иако је Кијев званично поднео захтев за придруживање прошлог септембра, од тада је постигнут мали напредак
Бела кућа: Украјина мора да испуни услове за чланство у НАТО-уGetty © Sean Gallup/Getty Images

Украјина мора да спроведе реформе пре него што ће добити прилику да се придружи НАТО-у, саопштено је из Беле куће.

Секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер на питање да ли ће Украјини бити понуђен "јасан пут ка чланству у НАТО-у" на самиту у Литванији који ће бити одржан следеће недеље, одговара да пре тога Кијев има много препрека које мора да реши.

"Председник Џозеф Бајден је ово понављао изнова и изнова, Украјина мора да изврши реформе како би испунила стандарде, као и свака друга земља чланица НАТО-а", наводи Карин Жан Пјер.

Према њеним речима, Вашингтон остаје привржен политици "отворених врата НАТО-а", али сваку одлуку о проширењу морају подржати све државе чланице.

Она није прецизирала које ће реформе Кијев морати да спроведе, а Бајден је раније изјавио да Алијанса неће "поставити посебне услове за улазак Украјине у НАТО" и додао да ће Кијев морати да испуни исте критеријуме као и свака друга нација која тражи чланство.

"Мислим да су учинили све да покажу способност војне координације, али питање је да ли је њихов систем безбедан, да ли је корумпиран", рекао је Бајден прошлог месеца и запитао се "да ли Украјина испуњава стандарде које су постављене и пред друге земље чланице".

Упркос тим коментарима, Бајден је прошлог месеца са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом наводно разговарaо о шеми за поједностављење процеса придруживања Украјине.

Према Столтенберговом плану, Кијев не би био присиљен да заврши "акциони план за чланство" који је обично услов за земље кандидате. Док су друге источноевропске државе прошле кроз процедуру пре него што су примљене, најновија чланица НАТО-а, Финска, била је поштеђена тог процеса након што је прошле године поднела захтев за придруживање Алијанси.

У више америчких медијских извештаја истиче се да је Бајден "отворен" за ту идеју, иако су неки медији, попут "Њујорк тајмса" сугерисали да ће Вашингтон тражити алтернативу пуноправном чланству у НАТО-у за Кијев, и уместо тога предложити "израелски модел" заснован на америчком односу са том државом.

Председник Украјине Владимир Зеленски, међутим, каже да се противи било каквој "замени за НАТО", и наводно је западним партнерима поручио да неће присуствовати предстојећем самиту НАТО-а осим ако Алијанса не понуди "конкретне" гаранције или мапу пута ка пуноправном чланству.

Званични став НАТО-а о чланству Украјине непромењен је од 2008. године, када је објављено да ће Украјина "постати чланица" у неодређеном тренутку у будућности. Иако је Кијев званично поднео захтев за придруживање прошлог септембра, од тада је постигнут мали напредак.

Неки амерички званичници сматрају да би то питање требало да се реши тек након што се сукоб са Русијом заврши, јер би улазак Украјине у НАТО могао да доведе Алијансу у рат са Русијом.

Москва је више пута упозорила да ширење НАТО-а на исток сматра претњом својој безбедности и навела неутралност Украјине као један од услова за било какав трајни мир између две земље.

image