Свет

Турска јасна: Шведска не може у НАТО док не испуни захтеве

Иако је Шведска усвојила нови закон о борби против тероризма, Стокхолм није изручио припаднике милитантних група које Анкара сматра терористима
Турска јасна: Шведска не може у НАТО док не испуни захтевеGetty © Burak Kara/Getty Images

Турска је јасно ставила до знања, уочи данашњег састанка у Бриселу, да неће одобрити пријаву Шведске за чланство у НАТО-у ако Стокхолм не предузме кораке за спровођење споразума са Анкаром.

"Хабер" наводи да ће данас бити одржан најважнији састанак у Бриселу, пред самит лидера НАТО-а који је заказан за следећу недељу у Литванији. Том приликом министри спољних послова и шефови обавештајних агенција Турске, Шведске и Финске одржаће састанак на високом нивоу.

Шведска, међутим, још увек није предузела кораке које Турска очекује. Иако је 1. јуна Шведска усвојила нови закон о борби против тероризма, Стокхолм није изручио припаднике милитантних група које Анкара сматра терористима, што је услов за одобрење пријаве за чланство у Алијанси.

Финска и Шведска су се, подсетимо, у мају 2022. године, званично пријавиле за улазак у НАТО, а за пријем у Алијансу потребно је одобрење свих држава чланица и пролазак одређених процедура.

На самиту у Мадриду који је одржан крајем јуна 2022. године све земље чланице НАТО-а су се сложиле са приступањем Шведске и Финске. Тада је почео процес ратификације пријава на нивоу националних парламената земаља чланица. До почетка 2023. пријаве Шведске и Финске ратификовало је 28 од 30 земаља НАТО-а, али су Мађарска и Турска одлучиле да шведску пријаву разматрају одвојено од финске.

У ноћи 31. марта завршена је ратификација финске апликације за НАТО од стране свих чланица Алијансе, а 4. априла Финска је постала 31. чланица НАТО-а. Шведска, међутим, још увек није добила одобрење Мађарске и Турске.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да даље ширење Алијансе неће донети већу безбедност Европи, с обзиром на агресивност НАТО-а. Он је, међутим, напоменуо да приступање Финске и могући улазак Шведске у НАТО не сматра егзистенцијалном претњом Русији. Министарство спољних послова РФ саопштило је да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да одустане од политике милитаризације континента.

image