Свет

"Њујорк тајмс": САД ће послати касетну муницију Украјини

Употребу касетне муниције забрањена је међународним споразумом, чији су потписници Велика Британија, Француска и Немачка
"Њујорк тајмс": САД ће послати касетну муницију Украјиниwww.globallookpress.com © Tech. Sgt. J.D. Strong II

Очекује се да ће САД послати Украјини касетну муницију, објавио је "Њујорк тајмс".

Новине су цитирале неименованог високог званичника Бајденове администрације. Очекује се да ће одлука бити објављена у четвртак, саопштио је Национални јавни радио.

Америчка војска верује да би касетна муниција користила Кијеву у борби против руских снага, изјавио је у јуну високи званичник Пентагона, али ова одлука још није одобрена због забринутости савезника, укључујући Велику Британију, Француску и Немачку, које су потписници међународног споразума о забрани касетне муниције.

Украјина је позвала чланове Конгреса да изврше притисак на администрацију председника Џоа Бајдена да одобри Украјини слање конвенционалне побољшане муниције двоструке намене (ДПИЦМ).

Касетна муниција, коју је забранило више од 120 земаља, распршује велики број мањих експлозивних направа на широком подручју, убија неселективно и преставља претњу по цивиле.

Организација "Хјуман рајтс воч" апеловала је у четвртак на САД да не снабдевају Кијев касетном муницијом.

Такође, Кијев тражи од Запада да Украјини испоручи савремене западне борбене авионе, укључујући Ф-16.

"Ф-16, или било које друго наоружање, омогућиће нам да брже напредујемо и да спасемо више живота", рекао је председник Украјине Владимир Зеленски у интервјуу за "Еј-Би-Си њуз", који је  емитован у четвртак.

Чланице НАТО-а, Данска и Холандија, предводе коалицију западних земаља која се залаже за испоруку авиона Ф-16, обуку украјинских пилота и помоћног особља.

image