Варшава на годишњицу покоља у Волинији: Кијев да преузме одговорност за геноцид над Пољацима

Злочине у источној Галицији пре 80 година спроводили су украјински нацоналисти са циљем успостављања етнички чисте украјинске националне државе

Кијев мора да предузме конкретне кораке и преузме одговорност за масовна убиства етничких Пољака које су спроводили украјински националисти за време Другог светског рата у Волинији, рекао је пољски државни секретар у Министарству иностраних послова Пољске задужен за европску политику Шимон Шинковски вел Шек.

Пољска ће у недељу обележити дан сећања на жртве покоља у Волинији које та држава сматра геноцидом. Злочине у источној Галицији пре 80 година спроводили су украјински нацоналисти са циљем успостављања етнички хомогене украјинске националне државе. Починиоце масакра над Пољацима Кијев данас сматра националним херојима.

Пољски државни секретар рекао је у четвртак да је трагедија и даље "неизлечена рана".  

Заменик пољског министра иностраних послова Павел Јаблонски навео је да је спор око трагичних догађаја потенцијална сметња на украјинском путу ка ЕУ, инсистирајући да се "то питање мора решити".

Бивши министар одбране Пољске и опозициони политичар Томаш Шемонјак оценио је да Кијев не треба притискати и захтевати формално извињење, али да би требало очекивати "барем неке практичне гестове, попут ексхумације и споменика".

Украјинска влада је 2017. године забранила тражење и ексхумацију жртава покоља на територији под контролом Кијева. Тај потез је био одмазда за уклањање споменика украјинским националистима у Пољској. Ипак, ту одлуку је прошле године поништио председник Украјине Владимир Зеленски.