Небензја: Нема доказа о иранским беспилотним летелицама у Украјини

Низ западних земаља, укључујући САД, Француску и Велику Британију, поново је оптужио Русију да користи иранске беспилотне летелице у Украјини

Запад није изнео ниједан необорив доказ да Русија наводно користи иранске беспилотне летелице у Украјини, изјавио је на састанку Савета безбедности УН Василиј Небензја, стални представник Русије у тој организацији.

Како преносе "РИА Новости", данас је одржан састанак Савета безбедности УН посвећен примени Резолуције 2231, којом је обезбеђено стварање Заједничког свеобухватног плана акције (ЈЦПОА).

Низ западних земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Француску и Велику Британију, поново је оптужио Русију да користи иранске беспилотне летелице у Украјини, што, по њиховом мишљењу, представља кршење ове резолуције.

"Непрекидно покушавају да оптуже Иран за кршење параграфа 3.4 Анекса Б Резолуције 2231 Савета безбедности УН. И Иран и Русија су у више наврата одговорили да нису обезбеђени непобитни докази који би поткрепили ове оптужбе. Све што имамо је нека врста сумње и нејасне процене засноване на информацијама из јавно доступних података", рекао је Небензја.

Москва и Техеран су негирали такве оптужбе. Ирански стални представник при УН назвао је такве оптужбе неоснованим, пошто је забрана оружја у Резолуцији 2231 престала да важи 18. октобра 2020. године, што значи да се трансфер оружја у или из Ирана више не односи на ову резолуцију.

Према ЈЦПОА, ембарго на оружје Ирану је укинут 18. октобра 2020. Раније су испоруке оружја биле могуће само уз дозволу Савета безбедности УН.