Столтенберг: Зеленски учествује на самиту НАТО, распоредићемо 300.000 војника у Европи

Русија главна претња за организацију , каже генерални секретар Алијансе

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас је открио да ће председник Украјине Владимир Зеленски учествовати на првој седници новог Савета Украјина-НАТО током предстојећег самита Алијансе у Литванији 12. јула. 

Он је даље навео да је у плану усвајање вишегодишњег пакета подршке Кијеву, који би га приближио Алијанси. 

"Украјина ће захваљујући нама постати још јача. Договорићемо вишегодишњи план помоћи како бисмо обезбедили пуну сарадњу украјинских Оружаних снага и НАТО. Обновићемо своје политичке везе, створићемо савет НАТО-Украјина. Очекујем да ће наши лидери потврдити да ће Украјина постати чланица НАТО", рекао је генерални секретар. 

Подсетимо, Украјина не одустаје од тога да постане још једна земља чланица, а њено руководство више пута је изражавало незадовољство тиме што то још није учињено. Наратив је касније мало ублажен, тако да из Кијева данас поручују да разумеју да је мало вероватно да ће се прикључити Алијанси све док траје конфликт. 

Столтенберг данас додаје и да је Русија једна од главних претњи по Алијансу, која је, према његовим речима, упоредива са терористичком претњом. 

Током предстојећег самита, биће усвојена три одбрамбена плана Алијансе. 

НАТО ће распоредити 300.000 војника у Европу, а ове јединице биће у повишеној борбеној готовости, открио је. 

Столтенберг истиче да је потребно да земље чланице повећају износ новца који троше на одбрану како би он износио два одсто БДП-а сваке године. Европски савезници и Канада, како је рекао, уложиће 450 милијарди долара више, него што је то било договорено 2014. године.

У целини, организација ће ове године повећати суму коју издваја за одбрану за 8,3 одсто. То је рекордан раст за последњих десет година, открио је шеф НАТО.