Министар одбране Белорусије: Нећемо никога напасти

Ниво војне опасности у Белорусији ће порасти, како расте притиск Запада на Руску Федерацију, поручио министар одбране Белорусије Виктор Хрењин

Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин изјавио је да белоруска војска неће никога напасти, те да се груписање трупа Белорусије и Русије спроводи у одбрамбене сврхе, с обзиром на дешавања у близини граница те државе, саопштило је ово министарство, а преносе "РИА Новости".

"Регионално груписање трупа Белорусије и Русије је искључиво дефанзивно, а све мере су усмерене на адекватан одговор на оно што се дешава у близини наших граница", саопштило је Министарство одбране Белорусије.

Он је истакао да "тренутно спроведена и планирана мера стратешког одвраћања од стране оружаних снага показује спремност да се брани земља и нанесе штета агресорима".

"Постоји могућност да западни центри, пре свега САД и НАТО, користе насилне методе у доношењу одлука за постизање својих циљева. Сразмерно расту притиска запада на Руску Федерацију, у циљу пораза и брисања са политичке карте света, ниво војне опасности за Белорусију ће порасти. Не може се искључити могућност подстицања унутрашњег сукоба у Белорусији", оценио је Хрењин.

Министарство одбране Белорусије је појаснило да је планирано да укупан број руског војног особља у заједничкој регионалној групи трупа у Белорусији буде мањи од 9.000. Руско војно особље почело је да стиже у Белорусију, укључујући и авијацијску компоненту регионалне групације трупа. Такокђе је саопштено да је планирано да у Белорусију стигне око 170 тенкова, до 200 борбених оклопних возила и до 100 топова и минобацача калибра већег од 100мм као део распоређене белоруско-руске групе трупа из Руске Федерације.

Раније су лидери Русије и Белорусије најавили стварање заједничких војних оперативних група. Те најаве Запад је осудио, оцењујући да ради о оправдању за директно укључивање Белорусије у специјалну војну операцију у Украјини. 

Такође, потписали су и низ докумената којима су продубили сарадњу. Документи се фокусирају на низ области - од енергетике до одбране.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је раније да се Украјина спрема да нападне његову земљу, а да "Белорусији не треба никакав рат", али да ће се бранити уколико дође до агресије на његову земљу.