Побуна у Вашингтону: Конгресмени се противе слању касетне муниције

Након одлуке Вашингтона да пошаље касетне бомбе Украјини, стижу бројне осуде због последица које ће њихова употреба изазвати

Деветнаест америчких конгресмена успротивило се испоруци касетне муниције Кијеву, саопштили су чланови америчког Конгреса.

"Сједињене Државе су поносно предане свом лидерству у области заштите људских права. Ова преданост треба да укључи одустајање од испорука касетне муниције, која по свом дизајну носи озбиљне ризике за цивилно становништво", рекли су конгресмени у широко распрострањеном саопштењу.

Подршка Украјини не би требало да подрива напоре САД у промовисању људских права широм света, наводи се у саопштењу.

"Саопштење које је објавила Бела кућа је у супротности са ограничењима Конгреса о предаји тих врста оружја и озбиљно поткопавају наше морално лидерство. То истиче потребу за даљим радом на вршењу притиска на Сједињене Државе да се придруже међународној заједници и забране употребу касетне бомбе", додају.

Сједињене Америчке Државе су донеле одлуку о испоруци касетне муниције Украјини због проблема у Оружаним снагама Украјине, написао је на Твитеру амерички новинар, оснивач и главни уредник издања "Грејзон" Макс Блументал.

"Одлука Бајденове админстрације о слању касетне муниције диктирано је очајањем због пропасти контраофанзиве", написао је Блументал.

Новинар је додао да је, имајући у виду да украјинска војска користи забрањене мине "лепесток", јасно да ће од касетних бомби страдати цивили у Доњецку.

САД су објавиле да ће касетна муниција бити укључена у нови пакет помоћи Украјини. Заменик министра одбране земље Колин Кол нагласио је да такве испоруке не крше ограничења Конгреса.

Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини касетну муницију, саопштио је јуче саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан. Она је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључују САД и Украјину.

Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.

Против коришћења касетне муниције су иступиле УН, а њену испоруку Кијеву нису подржале Немачка и Аустрија.