САД шаљу Украјини старе моделе касетне муниције: Може бити опасна годинама касније

Процес чишћења подручја након употребе оваквих пројектила могао би потрајати, јер се не могу ручно померати

САД планирају да Украјини пошаљу старе моделе касетне муниције које у 14 одсто случајева не детонирају одмах, пише "Њујорк тајмс". Према подацима листа, Пентагон уверава да су модернизовали модел. Међутим, побољшан је само домет пројектила, који још садржи гранате, чији проценат неисправности је амерички војни ресор описао као неприхватљиво висок.

Према писању "Њујорк тајмса", пуковник војске у пензији Ал Восбург, који је прошао обуку за уклањање експлозивних убојних средстава, рекао је да ће процес чишћења подручја након употребе оваквих пројектила потрајати, јер се не могу ручно померати.

Поред тога, биће потребна едукативна кампања за становништво које ће се вратити на ове територије и које би могло да страда од неексплодираних граната.

Саветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливан саопштио је 7. јула да су САД одлучиле да испоруче касетну муницију Украјини, чијој се употреби УН противе. Он је, такође, напоменуо да је Кијев Вашингтону дао писане гаранције за минимизирање ризика за цивиле приликом употребе ове врсте муниције.

Оружје, које су многе земље избегавале, баца мале гранате које су направљене да уништавају оклопна возила и трупе на отвореном, али често не експлодирају одмах. Годинама или чак деценијама касније, могу да убијају одрасле и децу која на њих налете. 

Али, изјаве Пентагона показују да предметна касетна муниција садржи старије гранате за које се зна да имају стопу неуспеха од 14 процената или више. То су артиљеријске гранате од 155 милиметара од којих свака може да прелети око 20 миља пре него што се разбије у ваздуху и испусти 72 мале гранате које обично експлодирају при удару.

Званичници Пентагона рекли су да су гранате које ће послати Украјини побољшана верзија типа који је коришћен у операцији Пустињска олуја 1991. Али, стварност је мало компликованија. Гранате које се шаљу у Кијев могу да лете даље од ранијих верзија, али садрже исте гранате, за које је Пентагон окарактерисао неприхватљиво високе стопе неисправности.