Ирски посланик: Од касетне муниције највише ће страдати Украјинци

Посланик у Европском парламенту Мик Волас критиковао одлуку САД да испоруче Украјини касетну муницију, позвавши УН да се умешају у ситуацију

Слање касетних бомби Украјини нанеће Украјинцима више патње него било ко други, изјавио је посланик Европског парламента из Ирске Мик Волас, преноси ТАСС.

"Слање касетних бомби за сукоб у Украјини донеће Украјинцима више патње него било коме другом. Страшно је што су Русија, Украјина и САД одбиле да потпишу Конвенцију УН о забрани касетних бомби 2008. године", написао је Волас на Твитеру.

Волас је такође позвао УН да се умеша у ситуацију.

Наиме, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је раније да су "САД одлучиле да пребаце касетну муницију у Украјину", чијој се употреби УН противе. 

Он је такође напоменуо да је Кијев Вашингтону дао писмене гаранције за минимизирање ризика за цивиле приликом употребе ове врсте муниције. 

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је да ако САД одлуче да Украјини обезбеде касетну муницију (која је забрањена у више од 100 земаља) због претње коју представља по цивиле, одлучиле би се за модерније типове.

"Бомбе чије слање разматрамо не укључују старије варијанте код којих је ниво неактивације експлозива већи од 2,35 одсто", рекао је он, додајући да ће Пентагон "пажљиво бирати оне са нижим стопама" за које има недавне податке тестирања.