Свет

Бајден вечерас стиже у Европу

Амерички председник турнеју почиње у Лондону, а завршава је у Хелсинкију
Бајден вечерас стиже у Европу© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Амерички председник Џозеф Бајден данас ће допутовати у Европу, а кључна тема његове кратке турнеје биће, према писању "Гардијана", одобрење за слање касетне муниције Кијеву, као и чланство Украјине у НАТО-у.

Британски лист најављује да ће амерички лидер увече стићи у Лондон, уочи састанака са премијером Ришијем Сунаком и краљем Чарлсом, након чега ће се упутити на НАТО самит у Вилњусу, па затим и у Хелсинки да Финској пожели добродошлицу у НАТО.

"Вероватно ће се амерички председник суочити са питањима зашто је одобрио испоруку касетне муниције Украјини, јер је реч о оружју које је више од две трећине чланица НАТО-а забранило због наношења неселективних цивилних жртава, и због тога што неексплодирана муниција потенцијално изазива смртне случајеве и деценијама касније", наводи "Гардијан" шта Бајдена очекује на дводневним састанцима у главнном граду Литваније.

Бела кућа Бајденову посету Хелсинкију најављује као "самит америчко-нордијских лидера", а како се наводи, намера му је да покаже како је његова администрација држала линију против Москве и проширила западну одбрану.

Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливен рекао је да ће Бајденово путовање "показати председниково вођство на светској сцени".

image