Свет

Уочи НАТО самита: Вилњус попут тврђаве, осам "патриота" циља ка Калињинграду

Самит ће се одржати на 151 километар од Русије па су се НАТО савезници "организовали да што боље заштите литванско небо", очигледно заборављајући да су многи од западних лидера долазили у Кијев у последњих годину и по дана и није им недостајала ни длака са главе
Уочи НАТО самита: Вилњус попут тврђаве, осам "патриота" циља ка Калињинграду© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Око 1.000 војника  и напредни системи ваздушне одбране обезбеђују Вилњус који је, ових дана због одржавања НАТО самита, практично претворен у тврђаву не би ли се обезбедили важни гости - амерички председник Џозеф Бајден и други лидери Алијансе.

Шефови Северноатлантског савеза састају се следеће недеље на само 32 км од литванске граничне ограде са руским савезником Белорусијом и 151 км од саме Русије.

"Било би више него неодговорно да наше небо буде незаштићено пошто Бајден и лидери 40 земаља стижу", рекао је председник Литваније Гитанас Науседа, а пренео Ројтерс.

Литвански председник као да је заборавио да су многи лидери земаља НАТО долазили у Кијев и да им се ништа није десило иако су долазили, тако рећи, Русима на нишан.

Ипак, у страху су велике очи тако да су се, како наводи Ројтерс, савезници удружили да обезбеде самит.

Немачка је распоредила 12 ракетних бацача "патриот", који се користе за пресретање балистичких и крстарећих ракета или ратних авиона, Шпанија је донела систем противваздушне одбране НАСАМС, Француска шаље самоходне хаубице Цезар, Француска, Финска и Данска базирају војне авионе у Литванији, а Уједињено Краљевство и Француска испоручују опрему против беспилотних летелица.

Пољска и Немачка су послале снаге за специјалне операције појачане хеликоптерима. Други шаљу опрему за борбу против потенцијалних хемијских, биолошких, радиолошких па чак и нуклеарних напада.

За Науседу, напори савезника да осигурају ваздушну безбедност током окупљања лидера значи да НАТО треба хитно да успостави сталну противваздушну одбрану у балтичким државама.

"Размишљамо о томе шта ће бити након завршетка самита и радићемо са савезницима на стварању снага за трајну ваздушну заштиту", рекао је он новинарима.

На аеродрому у Виљнусу, виђено је и осам немачких ракетних бацача "патриот" како стоје са цевима усмереним у правцу руског Калињинграда. Још два уперена су на Белорусију. Сви лансери су у функцији од петка ујутру.

"Знате где се географски налазите и прилично добро знате и одакле претња долази. Литванија је тражила од нас заштиту самита, а такође је НАТО тражио помоћ од Немачке. Ово је наш одговор", рекао је потпуковник Штефен Либ, командант батаљона "патриота".

Литванија је за летњи период утростручила граничну стражу на белоруској и руској граници, уз официре из Летоније и Пољске. Две земље су такође послале полицију да помогне у патролирању Вилњусом.

"Спремамо се за разне провокације. Ситуација је заиста веома напета. Тако да је заштита границе већ била на веома, веома високом нивоу и пре самита", рекао је шеф граничне страже Рустамас Лиубајевас.

За самит су поново уведене и граничне контроле између Литваније, Пољске и Летоније.

image