Час долази, час не долази: НАТО не може да се договори да ли ће Зеленски бити у Вилњусу

Одлука Зеленског да присуствује самиту може да зависи и од тога да ли је задовољан сигналима савезника о чланству у Алијанси, објавио је "Скај њуз"

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је немогуће бити потпуно сигуран да ће председник Украјине Владимир Зеленски учествовати на предстојећем самиту у Вилњусу, објавио је "Скај њуз".

Раније је заменик шефа канцеларије Зеленског Игор Жовква рекао у интервјуу за Ројтерс да украјински председник неће ићи на самит НАТО-а у Вилњус ако лидери земаља алијансе "не покажу храброст" да позову Украјину у своје редове.

Према Столтенберговим речима, немогуће је бити 100 одсто сигуран да ће Зеленски присуствовати догађају у позадини сукоба у Украјини. Он је, међутим, напоменуо да се "радује" сусрету са њим, додајући да су већ неколико пута разговарали.

Одлука Зеленског да присуствује самиту може да зависи и од тога да ли је задовољан сигналима савезника о чланству у Алијанси, објавио је "Скај њуз".

Зеленски још није донео коначну одлуку да ли ће ићи на самит НАТО-а у Вилњусу, изјавила је данас потпредседница украјинске владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина.

Она је за украјинске медије рекла да ће коначна одлука Зеленског о присуству самиту НАТО-а бити донета у зависности од завршних докумената тог скупа на којима се још ради, пренео је ТАСС.

Међутим, Столтенберг је рекао да је апсолутно уверен да ће током састанка бити постигнут споразум прихватљив за Кијев о будућности Украјине у блоку.

Самит НАТО-а биће одржан 11-12. јула, окупиће лидере свих земаља алијансе, укључујући председника САД Џозефа Бајдена. Раније је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен рекао да Украјина неће постати чланица НАТО-а на предстојећем самиту Алијансе у Вилњусу.