Широм Либана осванули билборди са сликом Путина: Чувар и бранилац религија (ФОТО)

Руски председник је рекао да се непоштовање Курана у Русији сматра злочином и да ће се земља увек придржавати ових законских правила

Билборди са ликом руског председника Владимира Путина који држи свету књигу Куран, појавили су се у либанским градовима, јавља дописник "РИА Новости".

Путин је крајем јуна посетио Џума џамију у Дербенту, која се сматра једном од најстаријих на свету. Тамо му је поклоњен Куран, када су настале фотографије које су објављене на билбордима.

Руски председник је рекао да се непоштовање Курана у Русији сматра злочином и да ће се земља увек придржавати ових законских правила.

Билборди који су се појавили пре неколико дана у разним либанским градовима приказују Путина како држи Куран на грудима. Објављен је и натпис: "Чувар и бранилац религија".

Према речима организатора акције, шефа Канцеларије руско-либанске сарадње "Росливан" Мохамеда Насрутдина, руски председник је показао целом свету како се треба односити према религијама, посебно у тренутку када се у Шведској палио Куран.

"Западне земље покушавају да свет уроне у тунел људског и верског расизма и моралне корупције. Човек је спалио примерак часног Курана у Шведској уз одобрење владиних агенција, били смо сведоци варварске кампање против муслимана у више земаља", рекао је он.

Према речима Насрутдина, Либан је захвалан руском председнику на његовом ставу о религијама, посебно о исламу.

"Осудио је оно што се десило у Шведској. Ово није само позиција, већ корак који има много значења. Посетио је џамију на Курбан-бајрам и узео Куран, рекавши: 'Непостојање ове свете књиге у Русија је злочин'", додао је портпарол.

Првог дана Курбан-бајрама, 28. јуна, одржана је акција у близини главне џамије у Стокхолму са скрнављењем и спаљивањем Курана. То је изазвало талас негодовања у муслиманском свету, што су осудили Алжир, Авганистан, Египат, Индонезија, Либан, Сирија, Турска, Узбекистан и друге земље.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да некажњивост учесника овог инцидента може да доведе до непредвидивих катастрофалних последица и позвало светску заједницу да се одупре таквим незаконитим радњама.