Свет

Сунак: Подржавамо Украјину, али не и употребу касетне муниције

Велика Британија је једна од земаља која је на основу међународне конвенције забранила то оружје, због доказа да доводи до бројних цивилних жртава
Сунак: Подржавамо Украјину, али не и употребу касетне муницијеwww.globallookpress.com © Anas Alkharboutli

Риши Сунак је поновио да Велика Британија не подржава коришћење касетне муниције након што су САД објавиле да ће их испоручити Украјини, наводи Би-Би-Си.

Велика Британија је једна од земаља која је на основу међународне конвенције забранила то оружје, због доказа да убија бројне цивилне жртве.

Сунак је истакао да британска влада наставља да подржава Кијев. 

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је у петак да је донео "веома тешку одлуку" да испоручи касетне бомбе Украјини.

Шпанија и Канада, две од 123 државе које су забраниле то оружје, као и бројне организације за заштиту људских права, критиковале су Бајденову одлуку.

Касетна муниција подразумева распршивање великог броја мањих бомби на широком простору из ракете, пројектила или артиљеријске гранате.

Предвиђено је да детонирају при удару, али значајан део њих не експлодира одмах, што се често дешава када падну на мокро или меко тло. То значи да могу да експлодирају касније и убију или повреде цивиле.

Америка и Украјина нису потписнице Конвенције о касетној муницији, која забрањује употребу или складиштење исте због неселективне штете коју може да нанесе цивилном становништву. 

Очајнички потез

Риши Сунак је пажљиво бирао речи када су га питали за коментар о томе да САД шаљу касетну муницију Украјини, оцењује Би-Би-Си.

Он није критиковао одлуку САД, али је истакао да конвенција обесхрабрује употребу бомби.

Велика Британија је други највећи пружалац војне помоћи Украјини - одмах иза Америке.

Како се сукоб у Украјини развија, тако се мењају и одговори савезника Кијева, па су тако САД и Велика Британија кренуле у различитим правцима по питању касетне муниције. 

Министарка одбране Шпаније пренела је став њене владе да касетне бомбе не би требало да се користе за "легитимну одбрану Украјине".

Немачка, која је такође потписала Конвенцију, саопштила је да такву муницију неће дати Украјини, али да разуме америчку позицију, док су из Канаде поручили да њихова влада не подржава употребу тог оружја.

Критике су дошле и од организације "Амнести интернешенел" која је поновила да касетна муниција представља "озбиљну претњу за живот цивила, чак и дуго после окончања сукоба".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса не заузима став о касетној муницији.

Тобијас Елвуд, посланик у британском парламенту, позвао је САД да преиспитају своју одлуку, коју је оценио као "погрешну" и навео да ће она ослабити "добру вољу" међународне заједнице. 

Русија је одлуку САД описала као "очајнички потез", због "неуспеха толико хваљене украјинске офанзиве".

image