Свет

Како Британија милијарде народног новца троши на богаћење војноиндустријског сектора

"Кинетик", велики приватни произвођач оружја у Великој Британији, који иначе има годишњи промет од 1,58 милијарди фунти, само 4,5 одсто својих трошкова издваја за истраживање и развој
Како Британија милијарде народног новца троши на богаћење војноиндустријског сектораGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Влада Велике Британије троши милијарде фунти новца пореских обвезника на "корпоративно благостање" произвођача оружја, које њиховим акционарима обезбеђује огромне зараде, тврди се у новом извештају који је објавио "Обзервер".

Студија, коју је урадио тинк-тенк "Комон велт", сугерише да су дугорочни налози за куповину и директне субвенције, који су у појединим примерима финансирали више од 90 одсто буџета приватних одбрамбених фирми за истраживање и развој, омогућавали водећим компанијама у војној индустрији да својим акционарима исплате милијарде фунти.

Притом, упркос томе што држава произвођачима оружја "даје бенефиције какве нема ниједан други сектор", они нису успели да обаве посао за који их је држава платила, нагласили су аутори извештаја.

"Комон велт" је истакао случај нових оклопних возила "ајакс" који се развијају за Министарство одбране Велике Британије. Наиме, најмање 3,2 милијарде фунти јавног новца уложено је у пројекат током протекле деценије, али се америчка фирма "Џенерал дајнемикс" коју је ангажовало британско Министарство одбране суочила се са низом неуспеха.

Иако је првобитни циљ био да "ајакас" буде у потпуности оперативан до 2017. године, након што су се на тестирању прототипи толико снажно тресли и нису могли да пуцају док су се кретали, те су оштетили слух војника који су их тестирали и нарушили здравље осталог особља, рок је сада померен на 2029. годину.

Упркос томе, "Џенерал дајнемикс" је својим акционарима, од 2014. године када је добио уговор за "ајаксе", платио 25,6 милијарди долара. То је само један од примера онога што су истраживачи "Комон велта" открили као образац по ком инвеститори у таквим компанијама имају огромне приходе захваљујући "високим нивоима државне подршке који су изнад било ког упоредивог производног сектора".

Извештај је открио да "БАЕ системс" само 14,35 одсто својих трошкова улаже у истраживање и развој, упркос томе што је у 2022. години имао приход од 21,25 милијарди фунти.

"Кинетик", други велики приватни произвођач оружја у Великој Британији, који иначе има годишњи промет од 1,58 милијарди фунти, на истраживање и развој троши само 4,5 одсто својих расхода.

Истраживачи "Комон велта" су открили да три велике инвестиционе фирме, "Блекрок", "Вангард" и "Стејт стрит" поседују комбиновано у просеку 16 одсто акција у индустрији оружја.

"Субвенције, потрошња на набавке и институционална подршка подстичу токсични брак британске војне индустрије, њених инвеститора и њених примарних извозних купаца. Понекад, упркос сталном приливу готовине пореских обвезника, плаћена роба се уопште не испоручује", рекао је за "Обзервер" Кем Рогали, водећи истраживач на пројекту.

Извештај је открио да је 47 одсто милијарди фунти извезеног оружја у 2022. отишло члановима Савета за сарадњу у Заливу – Бахреину, Кувајту, Оману, Катару, Саудијској Арабији и УАЕ.

"Компаније за производњу оружја су званично приватне компаније, али их држава подржава на начин на који не подржава ниједан други сектор", објаснила је Ана Ставријанакис, професорка међународних односа на Универзитету у Сасексу и једна од двоје академика који су подржали извештај.

image