Свет

Немачки дипломата: Украјина тренутно не може у НАТО

Савезници треба да обезбеде Украјини сва неопходна војна средства, јер ће у супротном, престати да постоји, казао је шеф Минхенске безбедносне конференције Кристоф Хојзген
Немачки дипломата: Украјина тренутно не може у НАТОwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Пријем Украјине у НАТО у садашњим условима је искључен, али у будућности земља треба да буде примљена у Алијансу, изјавио је шеф Минхенске безбедносне конференције Кристоф Хојзген.

"Украјина треба и постаће чланица НАТО-а када то околности дозволе, али пријем те земље не долази у обзир у тренутној фази сукоба. То би директно увукло Алијансу у рат, јер, према члану 5 Северноатлантског уговора, НАТО би био дужан да пружи помоћ", казао је Хојзген за "Рајнише пост".

Према његовим речима, са предстојећег самита НАТО-а у Вилњусу треба да се пошаље јасан сигнал да је "Украјина део НАТО породице". Како је навео, потребно је искористити формирани Савет НАТО-Украјина за разговор о условима будућег чланства земље у Алијанси.

Осим тога, Хојзген је рекао да савезници треба да обезбеде Украјини сва неопходна војна средства, јер ће у супротном Украјина престати да постоји.

"Чланство Украјине у НАТО-у је најбоље осигурање за огромна улагања која ће бити потребна за обнову разорене Украјине", нагласио је.

Самит НАТО-а биће одржан у Вилњусу од 11. до 12. јула и окупиће лидере свих земаља Алијансе, укључујући председника САД Џозефа Бајдена. 

Раније је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен рекао да Украјина неће постати чланица НАТО-а на предстојећем самиту Алијансе. Крајем септембра 2022. године, украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да ће Украјина убрзано поднети захтев улазак у НАТО. 

Наиме, Саливен је такав поступак назвао "неблаговременим". Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поновио је став блока о "политици отворених врата", али је нагласио да ће Алијанса концентрисати напоре на војну помоћ Кијеву.

Према речима министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе, "Украјина неће бити задовољна ниједном другом одлуком самита НАТО-а у Вилњусу, осим позивом да се придружи Алијанси".

image