Вилњус уочи НАТО самита: Жуто-плаве заставе, хакерски напади и СМС позиви на протест (ФОТО / ВИДЕО)

Због два хакерска напада данас у главном граду Литваније емитоване анти-НАТО емисије

Лидери и делегације земаља НАТО-а окупљају се у Виљнусу на самиту Алијансе који ће се одржати у уторак и среду, преноси литвански ЛРТ. 

Како додају, у знак подршке Украјини за чланство у Алијанси, плаво-жуте заставе постављене су широм Вилњуса. На друштвеним мрежама се могу видети фотографије плаката на ком пишу поруке попут "Драги НАТО пријатељи, користите најбржи интернет како бисте Украјину примили преко реда. Слава Украјини".

Литванска полиција је саопштила да грађани добијају "обмањујуће СМС поруке" у којима се грађани Виљнуса позивају на протест током састанка НАТО-а и наводи се да у главном граду Литваније не би требало да буде толико застава Украјине. 

Претходно је за викенд организована акција за покривање плаката кампање "Позови Русију" у којој се Литванци позивају да позову грађане Русије (пријатеље, познанике, породицу, обичне људе) и са њима разговарају о томе шта се заиста дешава у Украјини.

Литвански Национални центар за сајбер безбедност објавио је да су због два хакерска напада данас у Вилњусу емитоване анти-НАТО емисије. 

Главни град Литваније потрошио је око 10 милиона евра на припреме за самит, укључујући поновно асфалтирање неких путева и унапређење инфраструктуре, пише литванска државна радио-телевизија.

Како пише "Дојче веле", скуп ће Литванију коштати 38 милиона евра.

Председник Литваније Гитанас Науседа сматра да је тај новац добро уложен и да добро организованим самитом Литванија показује како је довољно "зрела" да омогући историјски скуп.

У Виљнусу ће током самита бити на снази ограничења саобраћаја, а већем делу Старог града ће моћи да приступе само пешаци. 

Аеродром у Вилњусу биће затворен за комерцијалне летове који нису повезани са догађајем НАТО-а од 12:00 у уторак до 16:00 у среду.

НАТО је Вилњус претворио у тврђаву заштићену напредним наоружањем у тренутку у ком се лидери блока састају свега 32 километра далеко од бодљикаве жице на граници с Белорусијом и 151 км од саме Русије, пише је Ројтерс.

У страху су велике очи

Науседа је објавио на "Твитеру" да је Вилљус спреман за самита НАТО-а захваљујући се немачком канцелару Олафу Шолцу и "свим пријатељима у Немачкој" на послатим "патриотима".

"Хвала Вам што чувате НАТО савезнике и партнере", поручио је Науседа. 

Војска Литваније и њени савезници достигли су пуни оперативни капацитет уочи самита НАТО-а, наводе литвански медији.

У страху су велике очи тако да су се, како наводи Ројтерс, савезници удружили да обезбеде самит.

Како наводе, више од 3.000 литванских и више од 1.000 савезничких војника 24 часа дневно обезбеђују ваздушни простор, заштиту критичних објеката, важних рута, и врше инспекције смештаја и возила званичника.

Поред тога, у стању приправности је више од 12.000 војника.

Немачка је распоредила 12 ракетних лансера "патриот", који се користе за пресретање балистичких и крстарећих ракета или ратних авиона, Шпанија је послала систем противваздушне одбране НАСАМС, Француска шаље самоходне хаубице Цезар, Француска, Финска и Данска стационирају војне авионе у Литванији, а Уједињено Краљевство и Француска испоручују опрему за борбу против беспилотних летелица.

Пољска и Немачка су послале снаге за специјалне операције појачане хеликоптерима. Други шаљу опрему за борбу против потенцијалних хемијских, биолошких, радиолошких па чак и нуклеарних напада.

Самит НАТО-а биће одржан од 11. до 12. јула и окупиће лидере свих земаља Алијансе, укључујући председника Америке Џозефа Бајдена. Раније је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен изјавио да Украјина неће постати чланица НАТО-а на предстојећем самиту Алијансе у Виљнусу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је 19. јуна да на самиту у Вилњусу и у припреми за њега савезници неће разговарати о званичном позиву Украјини, већ ће се консултовати о томе које одлуке ће Кијев учинити ближим придруживању Алијанси.