Тандем Трамп–Кенеди добитна комбинација председничких избора у САД?

Американци сматрају да би Кенеди допринео рејтингу бившег председника САД, те да би њихов дуо укинуо шансе за Бајденов реизбор

Иако је Роберт Ф. Кенеди Млађи почетком јула за "Њузмакс" изјавио да не размишља о томе да буде потпредседник ни Доналду Трампу, ни Џозефу Бајдену, прича о Кенеди–Трамп тандему врло је интригантна тема не само међу америчким политичарима већ и на друштвеним мрежама, а добар је путоказ о томе како ће Америка гласати у новембру 2024. на председничким изборима.

Имајући у виду да по садашњим анкетама демократа Кенеди у трци за Белу кућу привлачи пажњу и симпатизера своје странке и Републиканске партије, све је заступљенија теза да Кенедијева популарност ради у Трампову корист.

"Био би то незаустављив дуо. При томе чини ми се да је то буквално једина шанса за поновно уједињење ове разбијене земље", истакла је становница Њу Хемпшира за "Епок тајмс".

Бивши Трампов саветник Стив Бенон предложио је комбинацију Трамп–Кенеди још у априлу, док је некадашња кандидаткиња за гувернера Аризоне Кари Лејк, која је себе видела као потенцијалну Трампову потпредседницу, изјавила за Си-Би-Ен да се ради о добром човеку, али да естаблишмент "не жели аутсајдере у политичкој машини, не жели да аутсајдери долазе у мочвару и исушују је већ желе унапред одобрене, контролисане, лако уцењене и лако подмитљиве људи попут Бајдена".

"Епок тајмс" наводи бројне изјаве житеља Америке који сматрају да би Кенеди допринео Трамповом рејтингу, да би њихов тандем био добитна комбинација за Сједињене Државе, али и да би тај дуо укинуо шансе за Бајденов реизбор.

Трамп је раније похвално говорио о Кенедију Млађем, називајући га здраворазумним човеком попут њега, док је кандидат за номинацију у табору демократа рекао да је поносан на Трампову подршку иако се не слаже с њим у већини питања.

Пошто је објавио кандидатуру, Роберта Ф. Кенедија Млађег политички експерти су прогласили за маргиналца, укључујући и историчара Алана Лихтмана, који је од 1984. тачно предвидео победника председничких избора.

Међутим, како је истакла ауторка светских бестселера "Но лого" и "Доктрина шока" и колумнисткиња британског "Гардијана" Наоми Клајн, демократе игноришу Кенедија на сопствени ризик – он врло успешно користи незадовољство гласача, а његова кандидатура иде у прилог Трампу.

"Док Кенедијев рејтинг расте, демократска елита наставља да се подсмева – наизглед не учећи никакве лекције из Трамповог успона, или тренутне непопуларности њиховог лидера", прецизирала је Клајнова.

С тим у вези су и резултати појединих анкета према којима Кенеди не да није маргиналан кандидат већ се појављује као фаворит за демократску номинацију, чак и на општим изборима.

"Покушаји да се Кенеди дискредитује као демократа такође сугерише да он представља реалну претњу Бајдену", закључује "Епок тајмс".