Свет

НАТО подељен око наставка подршке Украјини

Напори да се очува једногласност око помоћи Кијеву на дужи рок компликује односе унутар Северноатлантске алијансе, тврде експерти
НАТО подељен око наставка подршке Украјиниwww.globallookpress.com © Sascha Steinach via www.imago-im

Наставак пружања подршке Украјини доноси дугорочне проблеме за НАТО, а главна питања, којима би овај војни блок требало да се бави, биће скрајнута са предстојећег самита, тврде експерти и бивши званичници Алијансе за "Политико".

Текст који је уочи предстојећег самита НАТО-а у Вилњусу у Литванији, објавио "Политико", поставља непријатна питања о растућим трошковима помоћи Украјини и о недостатку јединства међу чланицама. Осим тога, многе чланице показују све већу нервозу због наставка помоћи Украјини, посебно због питања "колико дуго и по коју цену Кијев још може да ужива подршку НАТО-а."

У јавности су, међутим, званичници НАТО и САД уочи самита појачали напоре да демонстрирају јединство.

"Председник САД је јасно рекао да ћемо подржавати Украјину колико год то буде потребно, обезбедити јој наоружање и повећати њене способности", изјавио је у петак саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен.

Солидарност са Кијевом, уочи избора 2024. у САД, може да послужи и унутрашњим политичким циљевима Вашингтона, односно јачању позиције председника Џо Бајдена и Демократске партије, сматра овај лист.

У исто време, растућа политичка неизвесност у САД тера Кијев да захтева све више од западних савезника, како би био спреман у случају наглог престанка западне помоћи, изјавила је за "Политико" Хагар Чемали, бивши званичник америчке владе током мандата Барака Обаме.

"Пошто се Доналд Трамп поново кандидовао за председника, имајући у виду све гласнији хор републиканских кандидата који ову помоћ доводе у питање или су отворено против ње, очекујем да ће председник Владимир Зеленски још више инсистирати на војној подршци", рекао је Чемали.

Штавише, напор да се снабдева Украјина може да представља покушај да се избегне решавање дугорочних проблема унутар Алијансе фокусирањем на краткорочне циљеве, изјавила је Рејчел Рицо, сарадница Европског центра Атлантског савета.

"То је индикативно за ширу климу унутар Алијансе. Тренутно је приоритет да се, што је могуће дуже, задржи пажња на Украјини", рекла је Рицова, која сумња да ће Алијанса на самиту дати било какав прецизан временски рок за чланство Украјине у НАТО-у.

"На овом самиту НАТО мора да представи јединствен фронт. Алијанса је изабрала лакши приступ, који даје одговоре на краткорочна питања, док се већа питања, која захтевају консензус, заобилазе", додала је Рицова.

Изгледа да је НАТО подељен у погледу давања Украјини јасне мапе пута за придруживање, закључује "Политико", и да главне државе чланице, укључујући САД, оклевају да то учине.

Недавно је председник Бајден упозорио да би у овом тренутку позив Кијеву да се придружи Алијанси значио ризик од уласка у рат са Русијом.

image