Министарство одбране Русије: Кијев повећао регрутовање страних плаћеника (ВИДЕО)

Стране плаћенике режим у Кијеву користи као "топовско месо" и нико из украјинске команде не жали за њиховим животима

У позадини неуспеха још једног таласа мобилизације у Украјини, и да би сакрио катастрофалне губитке припадника Оружаних снага Украјине, кијевски режим је појачао регрутовање у Азији, Латинској Америци и на Блиском истоку, како би привукао стране плаћенике, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Укупно је од 24. фебруара 2022. у Украјину званично стигло 11.675 страних плаћеника из 84 државе да учествују у сукобу на страни Оружаних снага Украјине. Највећи број плаћеника стигао је у Украјину у марту-априлу 2022. године, међутим, након претрпљених првих губитака, динамика њиховог доласка нагло се смањила", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, најбројније групе стигле су из Пољске (више од 2.600), САД и Канаде (900 и више људи), Грузије (више од 800 људи), Велике Британије и Румуније (више од 700), Хрватске (више од 300), као и из Француске и из дела Сирије под турском контролом (више од 200).

У министарству су прецизирали да је до 30. јуна, током сукоба, потврђена ликвидација 4.845 страних плаћеника, који су у већини из САД, Канаде и Европе. Додаје се да је још 4.801 страни борац побегао са територије Украјине. 

"Данас у редовима Оружаних снага Украјине наставља да делује 2.029 плаћеника. Према информацијама добијеним током испитивања заробљених украјинских војника, команданти јединица украјинских оружаних снага, које делују на линији сукоба, не одговарају за губитке међу страним плаћеницима", наводи се.

"Украјинска команда баца пре свега јединице са страним плаћеницима у 'машине за млевење меса' на руским положајима, док се евакуација рањених плаћеника организује по принципу, тек након евакуације украјинских војника", објаснили су у министарству.

Према саопштењу, због великих губитака особља, кијевски режим је у последњих месец дана покренуо регрутацију страних плаћеника у Аргентини, Бразилу, Авганистану, Ираку и у областима Сирије под контролом Америке.

"У вези са вишеструким падом интересовања за 'умирање за кијевски режим' у Пољској, Великој Британији и другим европским земљама, интензивиране су активности регрутовања у САД и Канади. Овај посао се одвија на бази украјинских страних агенција уз помоћ западних обавештајних служби, пре свега ЦИА и приватних војних компанија које она контролише ('Академи', 'Кубик' и 'Дин корпорејшн')", прецизирали су.

Како се наводи, стране плаћенике режим у Кијеву користи као "топовско месо" и нико из украјинске команде не жали за њиховим животом.

"Они имају само један избор - да побегну из Украјине или да умру. Руске оружане снаге ће у оквиру Специјалне војне операције наставити уништавање страних плаћеника, без обзира на њихову локацију на територији Украјине", поручило је руско Министарство одбране.