Вашингтон Кијеву нуди безбедносне гаранције у "израелском стилу"

Како је претходно писао "Њујорк тајмс", решење у "израелском стилу" не би подразумевало пружање конкретних гаранција за чланство Украјине у НАТО-у, али би омогућило континуиран доток оружја у ту земљу

Безбедносне гаранције "у израелском стилу", које би Запад могао да понудити Украјини уместо пуноправног чланства у НАТО, пружиле би Кијеву дугорочну војну помоћ и другу врсту подршке, рекао је саветник за националну безбедност Џејк Саливан.

Председник САД Џозеф Бајден је споменуо решење у виду безбедносних гаранција "у израелском стилу" претходне недеље, истакавши да Украјина неће бити спремна за чланство у НАТО-у док се не заврши сукоб са Русијом. Међутим, Бајден је уједно напоменуо да би Запад ипак могао Украјини да омогући "капацитет за одбрану".

Саливан је овај концепт описао као "мултилатерални оквир" о којем би требало прво разговарати са америчким савезницима и партнерима.

Вашингтон ће "дугорочно преговарати о билатералним безбедносним обавезама са Украјином", а што значи да би САД биле "спремне да Кијеву пруже различите облике војне и обавештајне помоћи, размене информација, сајбер подршку и друге облике материјалне подршке" како би могла да се "одбрани и одврати будуће агресије", рекао је он.

Амерички саветник за националну безбедност је напоменуо да ће Бајден вероватно разговарати о овом плану са украјинским председником Владимиром Зеленским, као и са другим западним лидерима, на предстојећем самиту НАТО-а у Вилњусу.

Следећа фаза ће укључивати преговоре о детаљима, укључујући услове и трајање подршке у израелском стилу, рекао је он, додавши да би овај оквир такође захтевао "веома блиску сарадњу са Конгресом, јер ефикасно пружање такве подршке захтева ресурсе."

О томе да се разматра о "израелском моделу" подршке је први пут известио "Њујорк тајмс" средином јуна. Овај лист је тада приметио да тај план не би Кијеву обезбедио колективне безбедносне гаранције НАТО-а, али би омогућио непрекидан доток западног оружја.

У извештају америчког листа је такође наговештено да би, у украјинском случају, то решење трајало краће од десетогодишњег споразума који је потписан са Израелом.

Подсетимо, према меморандуму о разумевању из 2016. године, САД обезбеђују Израелу војну подршку у вредности од 3,3 милијарде долара годишње, као и 500 милиона долара за програме сарадње у области противракетне одбране.

Украјински званичници су у току последњих недеља покушали да пребаце неуспех дуго најављиване офанзиве на своје спонзоре са Запада, указујући на кашњења при испоруци оружја и истовремено интензивирајући своје захтеве за приступ НАТО-у.

Војни блок који предводе САД оклевао је да Украјини пружи гаранције за приступ Алијанси, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да би значајнија дискусија о томе могла да почне само ако Кијев победи Русију на бојном пољу.