Немачки "Рајнметал" гради фабрику за производњу и поправку тенкова у Украјини

Папергер тврди да би ту фабрику било могуће заштитити пошто, како он тврди, у Украјини "већ постоје фабрике које производе војну опрему и које су заштићене

Немачки произвођач оружја "Рајнметал" отвориће производни погон у Украјини у наредних 12 недеља, преноси Си-Ен-Ен.

Компанија ће такође обучавати Украјинце да одржавају тенкове и друга оклопна возила која она производи у тој фабрици, која ће се налазити на западу земље, рекао је директор те "Рајнметала" Армин Папергер за америчку мрежу.

"Украјинци морају да помогну сами себи - уколико увек буду чекали Европљане и Американце да им помогну у току наредних 10, 20 година. То једноставно није могуће", рекао је он.

Компанија је раније ове године немачком листу "Рајнише пост" рекла да жели да отвори фабрику вредну 200 милиона евра у Украјини, која би могла да производи око 400 тенкова годишње.

Папергер је рекао да ће се у тој установи, под специјалном лиценцом, поправљати оклопни транспортери "фукс".

"Рајнметал" ће производним погоном управљати заједно са "Укроборонпромом", украјинском државном компанијом за производњу оружја. Та два предузећа су у мају постигле споразум о јачању украјинских "технолошких и одбрамбених капацитета".

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да ће Русија гађати сваку установу коју "Рајнметал" буде отворио у Украјини.

Папергер тврди да би ту фабрику било могуће заштитити пошто, како он тврди, у Украјини "већ постоје фабрике које производе војну опрему и које су заштићене".

Украјинске трупе нису успеле да направе значајније напретке током контраофанзиве која је почела пре неколико недеља. Папергер наводи да је у овом тренутку приоритет на муницији, а не тенковима.

"Рајнметал" би следеће године повећао производњу артиљеријске муниције са 100.000 на 600.000 комада годишње, а већи део ње ће ићи у Украјину, рекао је немачки индустријалац.

У теорији, "Рајнметал" би могао да произведе 60 одсто муниције која је Украјини потребна, рекао је он.

Немачки званичници су прошле недеље најавили да планирају повећање потрошње за одбрану на два одсто БДП-а, док је немачки парламент начело договорио куповину муниције од "Рајнметала" у вредности од шест милијарди евра.