Свет

Зеленски долази на НАТО самит: Морају да потврде да је Украјина де факто чланица Алијансе

Украјински председник потврдио долазак на самит уз наду да би да стигну позитивне вести у вези са наоружањем
Зеленски долази на НАТО самит: Морају да потврде да је Украјина де факто чланица АлијансеGetty © John Moore/Getty Images

Украјински председник Владимир Зеленски потврдио је лично учешће на самиту НАТО-а, који ће се одржати у главном граду Литваније, Вилњусу, од 11. до 12. јула.

Зеленски је у видео обраћању најавио да ће у Вилњусу имати билатералне састанке различитих нивоа, укључујући и сусрете са представницима европских земаља, Америке, Канаде и Јапана, преноси "Укринформ".

"Приоритети су апсолутно јасни: противваздушна одбрана за наше градове, за све заједнице широм земље, радимо на стварању небеског штита. Такође, оружје за линију фронта – о томе ћемо разговарати и у Виљнусу. Наравно, разговараћемо и о другим аспектима заштите живота и наше заједничке безбедности", рекао је он.

Зеленски је изразио уверење да би за украјинске војнике из Вилњуса могле да стигну добре вести о наоружању.

"Сутра, на дан отварања самита, који је сада незамислив без Украјине, биће 503. дан рата пуних размера. Ово много говори о нашој снази, снази украјинских људи, који пред таквим ратом, после толико битака и дана, имају снагу без које је већ немогуће замислити безбедност Европе", додао је Зеленски.

Зеленски: НАТО мора да потврди да је Украјина де факто чланица

Украјински председник је данас такође изјавио да у Вилњус мора да се потврди да је Украјина де факто чланица Алијансе.

"Већина Алијансе стоји чврсто уз нас", рекао је Зеленски у вечерњем обраћању, преноси Ројтерс.

"Када смо аплицирали за чланство у НАТО-у, искрено смо рекли: де факто, Украјина је већ у алијанси. Наше оружје је оружје алијансе. Наше вредности су оне у које алијанса верује. Вилњус све ово мора да потврди", поручио је Зеленски.

Он је додао да ће се на самиту разговарати и о даљим испорукама оружја Украјини.

"Сигуран сам да би могло да би из Вилњуса могле да стигну позитивне вести у вези са оружјем за наше људе", рекао је Зеленски.

Дводневни самит НАТО лидера почиње сутра у Вилњусу, а главна тема ће бити одговор Алијансе на захтев Украјине да постане чланица војне организације.

image