Свет

Бајдена криве да је одао државне тајне? "Зар га није брига што нас слуша и Кина"

Изјаве председника САД изазвале су оштру реакцију у делу америчке јавности, при чему је Бајден оптужен и за откривање државних тајни
Бајдена криве да је одао државне тајне? "Зар га није брига што нас слуша и Кина"Getty © Leigh Vogel/Getty Images

У покушају да оправда своју контроверзну одлуку о слању касетне муниције Украјини, председник САД Џозеф Бајден је у јавност изнео нову, по себе неповољну тврдњу — да америчкој војсци понестаје артиљеријских граната.

Бајден је то признао у интервјуу за "Си-Ен-Ен" који је емитован у недељу, рекавши да је Кијеву неопходно дати касетну муницију јер нема довољно артиљеријских метака калибра 155 мм.

"Ово је рат који се односи на муницију, њима понестаје те муниције, а и нама је понестало", рекао је Бајден водитељу Фариду Закарији, након што је овај подсетио на поруке Беле куће Русији да би употреба касетних бомби од стране руских снага могла бити "ратни злочин".

Конзервативни критичари, попут америчког водитеља подкаста Стива Геста, закључили су да Бајденове речи представљају откривање државних тајни.

"Џо Бајден поручује свету да САД немају граната од 155 мм. Зар председника Бајдена није брига што наши противници у комунистичкој Кини слушају", упитао се он на твитеру.

Бивши службеник америчког Сената Логан Добсон се сложио, рекавши: "Волим када председник Америке оде на Си-Ен-Ен да свима каже да нам је понестало муниције."

Изјаве америчког председника долазе у тренутку када се САД и њихови НАТО савезници спремају за скуп Алијансе у Вилњусу, где ће сукоб Русије и Украјине, али и будућност односа Кијева и НАТО-а, бити у фокусу.

Републикански посланици су Бајденов коментар прихватили као доказ да је кампања наоружавања кијевског режима ослабила одбрамбене капацитете САД.

Сенатор Џејмс Венс из Охаја Сенатор је овај коментар назвао "невероватним признањем", додавши да наоружавање Украјине представља "огроман трошак" америчке националне безбедности.

Посланик у Представничком дому из Аризоне Енди Бигс напоменуо је да САД више не смеју слати оружја у Украјину, додавши да је "Америка на првом месту."

Неименовани званичник Беле куће је међутим оспорио Бајденову тврдњу, рекавши за "Фокс њуз" да војна помоћ Украјини није угрозила америчке залихе муниције.

"Војска има посебне захтеве у погледу броја система наоружања и муниције које држимо у нашим резервама у случају непредвиђених ситуација или војног сукоба. Све што шаљемо Украјини је више од тога, тако да САД не остају без муниције", рекао је званичник.

Чак и неки амерички законодавци су пројекат наоружавања Кијева назвали "прокси ратом" против Русије.

Водитељ подкаста и технолошки предузетник Дејвид Сакс је рекао да се чини да Бајденова стратегија има негативан ефекат, чак и када Вашингтон знатно надмашује Русију у трошењу новца на наоружање.

"Сврха прокси рата је била да ослаби Русију, али су САД прве остале без муниције. Па ко кога слаби?", запитао се он.

image