Свет

Бајден са Чарлсом и Сунаком: Разговори о Украјини и климатској кризи

Председник САД се састао са премијером Велике Британије Ришијем Сунаком, а фокус је био на украјинској офанзиви и тежњама те земље да се придружи НАТО-у
Бајден са Чарлсом и Сунаком: Разговори о Украјини и климатској кризиwww.globallookpress.com © Pool/Keystone Press Agency

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден и британски краљ Чарлс састали су се у Лондону, а главна тема разговора била је борба против климатских промена.

Подсетимо, Бајден није присуствовао Чарлсовом крунисању у мају ове године, а уместо њега на свечаној церемонији учествовала је његова супруга, Џил Бајден. Посета замку Виндзор, уз чај, одраз је председниковог уважавања озбиљности са којом је краљ схватио климатску кризу, наводи Би-Би-Си. Амерички лидер дочекан је уз све почасти и извођење америчке химне.

Председник САД се састао и са премијером Велике Британије Ришијем Сунаком, а фокус је био на украјинској офанзиви и тежњама те земље да се придружи НАТО-у. Та тема ће доминирати и самитом НАТО-а у Литванији, а има и потенцијал да разоткрије несугласице у савезу Уједињеног Краљевства и САД.

Пре почетка формалних разговора са Сунаком у башти Даунинг стрита, Бајден је рекао: "Имамо о чему да разговарамо. Наш однос је чврст, немам ближег пријатеља и већег савезника".

Из кабинета премијера Велике Британије речено је да он жели да пронађе пут за улазак Украјине у НАТО. Кијев је раније саопштио да је одбачен претходни захтев САД да Украјина прво испуни акциони план за чланство у Алијанси, нешто што украјинско министарство спољних послова сматра пробојем, чак иако постоје предуслови које мора да испуни.

У разговору са Бајденом, Сунак се фокусирао на планиране безбедносне гаранције које земље НАТО-а планирају да пруже Украјини као привремену меру пре него што добије пуну заштиту путем чланства у Алијанси.

Дугорочне гаранције, које је прво предложила Велика Британија, замишљене су као знак председнику Русије Владимиру Путину да одлучност Запада да подржи Украјину неће ослабити и да он нема друге опције осим да седне за преговарачки сто, наводи Би-Би-Си.

На састанку је било речи и о касетној муницији коју САД шаљу Украјини, а портпарол британског премијера навео је да је обезбеђивање те врсте муниције "био тежак избор за САД" који им је "наметнуо руски агресорски рат".

Портпарол је истакао да је Сунак рекао Бајдену да је Велика Британија потписница међународне конвенције којом се обесхрабрује употреба касетне муниције и да је на свакој земљи да донесе сопствену одлуку о томе како се то оружје користи.

"Остајемо при својим обавезама према конвенцији, које укључују обесхрабривање њихове употребе. Код нас о томе нема промене, очигледно је на свакој земљи да донесе одлуку", додао је портпарол у обраћању новинарима.

Бајден се, заједно са изаслаником за климу Џоном Керијем и британским секретаром за енергетику Грантом Шапсом, састао са руководиоцима организација и филантропима, а приликом тог сусрета било је речи о финансирању борбе против климатских промена у најсиромашнијим земљама света.

image