Израел: Ухапшени демонстранти који су блокирали ауто-путеве

Израелци се буне због реформе правосудног система којом се ограничава овлашћење Врховног суда да поништи одлуке које доносе влада, министри и парламент уколико процени да су "неразумне"

Израелска полиција је ухапсила 24 особе које су блокирале главне ауто-путеве, протестујући зато што је закон којим се ограничавају поједина овлашћења Врховног суда добио прво одобрење Кнесета, односно владајуће коалиције премијера Бењамина Нетанијахуа.

На снимцима се виде демонстранти који држе заставе и блокирају ауто-путеве у централном Израелу, око Тел Авива и у близини улаза у Јерусалим. Поједини демонстранти су лежали на путевима, док су други бацали бакље, пренео је Ројтерс.

Полиција је саопштила да је користила водене топове да растера демонстранте док је ухапсила најмање 42 особе.

За данас је планирано одржавање још протеста широм Израела, укључујући и на главном међународном аеродрому "Бен Гурион" у Тел Авиву.

Намера премијера Нетанијахуа да спроведе реформу правосудног система, којом се ограничава овлашћење Врховног суда да поништи одлуке које доносе влада, министри и парламент уколико процени да су "неразумне", довела је до масовних протеста у Израелу од јануара ове године.

Израелски Кнесет усвојио је у првом читању – 64 гласа за и 56 против – закон којим би се израелски судови онемогућили да на одлуке владе примењују "стандард разумности". Предстоје још два читања.

Планирано је да се поменути закон, који представља амандман на израелски Основни закон, након усвајања нађе пред Уставним одбором Кнесета, пише "Џерузалем пост", а преноси Танјуг. 

Стандард разумности је доктрина обичајног права која дозвољава судску ревизију административних одлука владе за које се сматра да су ван оквира онога што би одговоран и разуман ауторитет предузео.

Предлагачи закона тврде да је то веома субјективно средство за правосудни активизам који омогућава суду да својим ставовима поткопа владину политику, док критичари истог, укључујући и државног тужиоца, тврде да је стандард разумности суштински значајан за борбу против корупције и за осигурање заштите појединаца од произвољних и хировитих одлука владе.