Свет

Дуда: После сукоба шаљемо снаге у Украјину

Пољска се залаже за брзи улазак Украјине у НАТО након завршетка сукоба, напомињући да би чланство у Алијанси пре прекида ватре могло да доведе до рата између НАТО-а и Русије, изјавио је пољски председник
Дуда: После сукоба шаљемо снаге у Украјинуwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE Offic

Пољски председник Анџеј Дуда признао је да би НАТО по окончању сукоба у Украјини могао да пошаље снаге у мировну мисију у којој би учествовали и пољски војници, преносе "РИА Новости".

Дуда је у интервјуу за "Велт", "Билд" и "Политико" пре учешћа на самиту НАТО рекао да ће све зависити од тога какав ће договор бити постигнут у мировним преговорима ако Украјина одлучи да их води.

"Ако Алијанса донесе колективну одлуку о слању мировних трупа , онда ћемо ми, као одговорна чланица НАТО-а, подржати такву одлуку", истакао је.

Поред тога, Дуда је подвукао да се Пољска залаже за брзи улазак Украјине у НАТО након завршетка сукоба, напомињући, међутим, да би чланство Украјине у Алијанси пре прекида ватре могло да доведе до рата између НАТО-а и Русије због члана 5. Атлантског уговора о колективној одбрани.

Крајем септембра 2022. године, украјински председник Владимир Зеленски је објавио да Украјина подноси захтев за улазак у НАТО по убрзаној основи. Портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков  је рекао да Кремљ зна за захтев Зеленског да Украјина уђе у НАТО. Према његовим речима, Москва помно прати ситуацију и подсећа да је управо оријентација Кијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак руске специјалне операције у Украјини.

image