Свет

Најмање 66 људи ухапшено на демонстрацијама широм Израела

Протести су почели рано јутрос, када су демонстранти покушали да омете саобраћај у Јерусалиму тако што су махали заставама, лупали у бубњеве, палили бакље и узвикивали пароле
Најмање 66 људи ухапшено на демонстрацијама широм Израела© Tanjug/AP/Mahmoud Illean

Израелска полиција сукобила се данас са демонстрантима током великих протеста против контроверзних планова за реформу правосуђа, користећи водене топове како би уклонила демонстранте са главног аутопута.

Како преноси Би-Би-Си, најмање 66 људи ухапшено је на демонстрацијама широм земље.

Протести су почели рано јутрос, када су демонстранти покушали да омете саобраћај у Јерусалиму тако што су махали заставама, лупали у бубњеве, палили бакље и узвикивали пароле.

У северној провинцији Херцлији демонстранти су насред раскрснице запалили гуме, а група ратних ветерана одржала је протест унутар терминала на Међународном аеродрому "Бен Гурион".

Унутар зграде парламента у Јерусалиму, непосредно пре него што су посланици гласали о контроверзном закону, демонстранти су покушали да се залепе за под поред улаза у салу пре него што су их одвукли стражари.

Протести су избили након што је предлог закона, којим се укида овлашћење Врховног суда да преиспитује одлуке министара, прошао прво читање у парламенту у понедељак увече.

Предлог закона је део пакета реформи чији је циљ смањење моћи правосуђа које је предложила влада премијера Бењамина Нетанијахуа.

Предлагачи закона тврде да према тренутним регулативама, судови врше превише политичког мешања, нађачавајући вољу бирачког тела, док критичари реформи кажу да су планови владе преопсежни и да представљају озбиљну претњу демократском систему земље.

Све више демонстраната окупља се на аеродрому, а демонстрације су сазване испред резиденције председника у Јерусалиму, израелског министарства одбране у Тел Авиву и тамошњег огранка америчке амбасаде, преноси британски јавни сервис.

image