Како је ширење "малигног руског утицаја" довело Вулина на црну листу Америке

Шта се крије иза увођења америчких санкција директору Безбедносно-информативне агенције

"Коруптивна и дестабилизујућа дела" која су омогућила руске "злонамерне активности у региону" званични су разлог због кога се директор Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александар Вулин нашао под америчким санкцијама, иако је, према мишљењу саговорника РТ Балкан стварни узрок нешто другачији.

"Tранснационални организовани криминал, илегалне операције наркотицима и злоупотреба јавне функције", само су неке од ставки које је Америка пришила директору БИА.

"Ова акција није усмерена ни на једну од институција Републике Србије. САД су непоколебљиве у напорима да разоткрију укључене у коруптивне и дестабилизујуће активности које подривају владавину права на Западном Балкану и продубљују малигни утицај Русије у региону. САД настављају са подршком грађанима Србије на путу ка реформи правосудног система, борби против корупције и стварању боље будућности", пожурила је да твитом објасни Амбасада САД у Београду.

Индивидуалне санкције с политичком позадином

Али, као и увек када је реч о спољнополитичким односима са Америком, и овога пута је прећутано много речитије од оног изреченог, па тако Милош Јовановић из Нове Демократске странке Србије прецизира да је Америка санкционисала Вулина, али да је увођењем тих блокада поруку послала и читавој држави.

"Засада бих то гледао као индивидуалне санкције, које без сумње имају политичку позадину. Они раде свој посао, а ми као држава, да не кажем као народ, треба да радимо своје. Не треба то узимати за озбиљно, с обзиром на лицемерје које краси спољну политику САД према овом региону и према Србији", наводи Јовановић.

Сличног је става и Никола Драгићевић из "Заветника".

"Одлука САД да на листу санкционисаних особа ставе и директора БИА Републике Србије Александра Вулина, под образложењем да је умешан у трговину оружјем и наркотицима, показује да свако онај ко не прихвата глобалистичку агенду америчке дубоке државе и крупног капитала који стоји иза ње, мора бити на одређени начин деградиран и проказан", подвлачи Драгићевић.

Он верује да се Вулиново име на црној листи нашло због његових спољнополитичких ставова, односно добрих веза са Русијом.

"Суштина проблема је чињеница да се Александар Вулин, како год ми вредновали његов политички рад, није одрекао пријатељских односа са Руском Федерацијом као и да није прихватио обавезе које САД покушавају да у овом моменту наметну и имплементирају у оним државама у којима су управо оне успоставиле малигни утицај који данас спочитавају другима", истиче саговорник РТ Балкан.

Не воле га ни ЕУ ни проевропска опозиција

Да је Драгићевић на добром трагу указује можда и чињеница да је Вулин из истих разлога - симпатија за Русију, заслужио и посебан параграф у извештају Европског парламента.

"Европски парламент је забринут због именовања директора Безбедносно-обавештајне агенције, који је познат по својој анти-ЕУ и прокремљској реторици", наведено је тада.

Нису то, додуше, Американци ни покушали да сакрију. Вулин је крив и због ширења "малигног руског утицаја", тврде они.

"Он је користио своје јавне позиције да подржи Русију, олакшавајући руске злонамерне активности које деградирају безбедност и стабилност Западног Балкана и обезбеђујући Русији платформу за даљи утицај у региону", замерили су Вулину Американци.

Исто као што су му крајем маја замерили што је учествовао на Међународној безбедносној конференцији у Москви, поручујући му да "нико не би требало да даје легитимитет руској акцији тако што ће сарађивати са Кремљом као да је све у реду".

Директора БИА не воли ни прозападна опозиција која је, након вести из САД, здушно затражила Вулинову смену.

"Познато је да Александар Вулин представља претњу по безбедност Србије и региона и било је само питање времена када ће се такве оптужбе појавити. То што је на челу БИА неквалификована особа попут Вулина је прст у оку целог света и свих грађана Србије и мора одмах да буде разрешен", навео је посланик ПСГ Павле Грбовић у писаној изјави коју су пренели медији.

Борко Стефановић из проевропске опозиционе Партије слободе и правде навео је да се први пут у новијој историји Србије шеф безбедносне агенције нашао на црној листи САД "због корупције и умешаности у трговину дрогом".

"Вулин је огроман губитак за државу и интересе грађана", рекао је Стефановић.

Санкције без тежине

Другачије од прозападне опозиције мисли Милош Јовановић, за њега су оптужбе САД неозбиљне.

Он, наиме, не би конкретно да коментарише Вулина, али о америчким санкцијама, има штошта да каже.

"Било која критика САД или стављање појединаца под санкције, имало би тежину и могло би се сматрати озбиљним када би те исте САД имале подједнаке аршине за све ситуације у свету. Они, рецимо, протеклих месеци толико говоре о потреби поштовања међународног права, а то исто међународно право нису поштовали 1999. године кад су извршили агресију против наше земље, 2003. када су напали Ирак, а ни дан данас не поштују то исто међународно право", јасан је Јовановић.

По његовом мишљењу све се на крају своди на политику силе и сопствене интересе, док од принципа, начела и истих аршина за идентичне ситуације - нема ништа.

Покрет социјалиста: Америка је мала земља ако јој смета Вулин

Увођење санкција Александру Вулину као шефу БИА је нови директни напад на Србију и српске институције, сматра Покрет социјалиста

"Вулинов став да желимо мир, а не да будемо русофобска страна у братоубилачком рату за њих је малигни утицај и платформа за ширење руског утицаја у региону и тиме су показали да је Америка веома мала и слаба земља ако јој за победу над Русијом само смета Александар Вулин'', наводи се у саопштењу покрета.

Додаје се да Вашингтон "лаже, мрзи и силује истину", а да је Вулин "уништио нарко-кланове и искоренио корупцију".

Додик: Брате, добродошао у клуб

"Брате, добродошао у клуб санкционисаних, сада ће ти бити лакше", поручио је Вулину председник Републике Српске Милорад Додик који је и сам на америчкој црној листи.

Он је навео да свако ко је на данашњој глобалној политичкој сцени неутралан и није стао на страну америчких интереса, за САД је непријатељ.

"Александар Вулин је за САД крив јер је остао приниципијелан и изричито против увођења санкцији Русији због руско-украјинског сукоба", истакао је Додик за Срну, додавши да је то та тзв. америчка демократија о којој слушамо од Мајкла Марфија и сличних њему.

Председник Српске је навео да су у америчким "образложењима" о увођењу санкција увек наведени разлози који немају везе са здравом памећу да би се прикрила стварна истина санкционисања Срба, а то су уцене, притисци и заштита властитих интереса силом и претњом.