Свет

Украјински министар одбране: Не верујемо безбедносним гаранцијама Г7

Коју цену треба да платимо за безбедносне гаранције, упитао је Резњиков
Украјински министар одбране: Не верујемо безбедносним гаранцијама Г7www.globallookpress.com © Nina Liashonok

Безбедносне гаранције које ће земље Г7 данас понудити Украјини ме забрињавају, рекао је украјински министар одбране Алексеј Резњиков. Он је тако прокоментарисао данашње саопштење Беле куће у којем је наведено да ће велика седморка и званично објавити гаранције за Кијев.

Ипак, Резњиков је данас поручио не само да га ова понуда брине, већ и да Кијев неће веровати тим гаранцијама све док не сазна коју цену треба да плати за њих, пише британски "Телеграф".

САД су раније током дана саопштиле и да је у плану низ састанака Г7 са председником Украјине Владимиром Зеленским, те да Америка и савезници желе да помогну Украјини да формира јаке оружане снаге које ће бити у стању да заштите земљу и одбију будуће нападе.

Ипак, министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба данас је напоменуо да су управо Сједињене Америчке Државе, заједно са Немачком, једна од главних земаља које се против уласку Кијева у Северноатлантску алијансу.

Вест се појавила након првог дана НАТО самита у Вилњусу, у којем је јуче било саопштено да Алијанса још није одредила временски рок до када Украјина може да очекује да ће добити позив за улазак у пакт. То је изазвало велико незадовољство украјинске делегације, а председник Украјине је чак одлучио да се не обрати присутнима на самиту, као што је то иницијално било и планирано.

image