Самит НАТО: Украјина ближа Алијанси за само неколико "патриота"

Споразуми о војној сарадњи потписани на маргинама самита Алијансе доводе Кијев и формално пред врата чланства

Кијев ће од Берлина добити додатне противваздушне системе "патриот" и ракете за њих, изјавио  је председник Украјине Владимир Зеленски после састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом на маргинама самита НАТО-а у Виљнусу.

"Постоји договор о додатним лансерима и пројектилима 'патриот' из Немачке", написао је Зеленски на Телеграму.

Раније се Зеленски пожалио да Украјина мора да чека у реду да би добила систем "патриот".

Украјинске власти редовно позивају Запад да Кијеву обезбеди системе противваздушне одбране. Како је приметио портпарол Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игњат, совјетска опрема остаје главни елемент украјинское ПВО.

Министар одбране Алексиј Резњиков изјавио је да су украјинске снаге потрошиле скоро све залихе ракета за совјетске системе, а како их не производе, морају да пређу на западне.

Кијев и Париз су на маргинама самита потписали споразум о војној сарадњи, којим се предвиђа повећање војне помоћи Украјини за 170 милиона евра и заједничка производња резервних делова, саопштио је Резњиков.

"Данас смо у Виљнусу потписали споразум између министарстава одбране Украјине и Француске" написао је Резњиков на Твитеру.

Он је такође рекао да ће бити потписан и меморандум о почетку обуке пилота на борбеним авионима Ф-16. 

"Дошао сам да са својим француским колегом, министром одбране потпишем меморандум о коалицији за обуку пилота на авионима Ф-16", истакао је он.

Игњат је 10. јула рекао да су многе западне земље скептичне у погледу пребацивања авиона у Кијев, посебно ловаца Ф-16, па су преговори о том питању сложени и дуготрајни.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски рекао да би украјински пилоти могли да почну обуку на борбеним авионима Ф-16 у августу, а за 6-7 месеци би прва летелица могла да стигне у земљу.

Такође, један од споразума који је Украјина потписала на самиту је и онај са Шведском о размени поверљивих података и набавци оружја, навео је Резњиков.