Британски министар: Украјина би могла да покаже захвалност, нисмо ми служба за испоруку оружја

Кијев би требало да обезбеди бољу обуку за своје трупе, јер ризикује да изгуби политичку подршку због великог броја жртава, упозорава Бен Волас

Министар одбране Велике Британије Бен Волас поручио је Кијеву да његова држава није "Амазонова" служба за испоруку оружја и да би било мудро да Украјина својим савезницима покаже захвалност.

Волас је навео да је његов савет Украјинцима да пробају да увере "поједине сумњичаве политичаре у Вашингтону и другим престоницама да су десетине милијарди које троше на војну помоћ Кијеву вредне тога".

Председник Украјине Владимир Зеленски је касније за "Скај њуз" изјавио да не зна шта је министар одбране хтео да каже и додао да је "Украјина увек била захвална на помоћи" коју добија од Запада.

"Не знам шта је желео да каже и како другачије да изразим захвалност. Могли бисмо, ујутру када устанемо, да се захвалимо лично министру", рекао је иронично Зеленски.

Волас је раније казао да не верује да ће расцепи унутар НАТО-а утицати на морал украјинских трупа.

Тада је истакао да "Украјина увек тражи више", чак и након што је добила најновију пошиљку оружја.

"Свиђало нам се то или не, људи желе да виде захвалност, то је реалност", рекао је Волас на конференцији за штампу на маргинама дводневног самита НАТО-а у литванској престоници Вилњусу.

Волас је додао да се "понекад чује гунђање" америчких законодаваца (не чланова администрације председника Џозефа Бајдена), о подршци Украјини јер су до сада Кијеву дали чак 83 милијарде долара.

Навео је да савезници Украјине "нису Амазон" (америчка мултинационална технолошка компанија чији је фокус електронска трговина).

Британски министар одбране открио је да је и у јуну прошле године, "када је возио 11 сати до Кијева како би добио попис оружја", Украјинцима поручио да Велика Британија није доставна служба за испоруку оружја.

Он је, такође, упозорио да би Кијев требало да обезбеди бољу обуку за своје трупе, јер ризикује да изгуби политичку подршку због великог броја жртава на недељном нивоу. Он је, говорећи о том питању, понудио програм обуке војника у Великој Британији.

Премијер Велике Британије Риши Сунак, међутим, тврди да је Зеленски "у више наврата изразио захвалност за оно што је та земља урадила за Украјину".

"Није то урадио само у невероватно дирљивом обраћању у парламенту раније ове године, већ и безброј пута када сам га срео. Зато знам да су он и његови људи невероватно захвални на подршци коју је Велика Британија показала, на добродошлици коју смо пружили многим украјинским породицама, али и на вођству које смо показали током овог сукоба. Често смо били прва држава која је Украјини пружила подршку, било да се ради о тенковима или наоружању дугог домета", каже Сунак и додаје да ће Британија наставити да пружа подршку Владимиру Зеленском и Украјини.