Свет

Бела кућа: Украјина ће добити борбене авионе Ф-16

Многе земље чланице НАТО-а понудиле су обуку украјинских пилота, али до сада ниједна није обећала да ће послати ове авионе
Бела кућа: Украјина ће добити борбене авионе Ф-16www.globallookpress.com © IMAGO/Daniel Kubirski

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан изјавио је да ће Кијев вероватно добити борбене авионе Ф-16 од савезника Вашингтона у Европи.

Многе земље чланице НАТО-а понудиле су обуку украјинских пилота, али до сада ниједна није обећала да ће послати ове авионе.

"Председник САД Џозеф Бајден је, у блиској комуникацији са савезницима, донео одлуку да започне обуку украјинских пилота на авионима Ф-16", рекао је Саливан на самиту НАТО-а у Вилњусу.

Додао је да ће након обуке Украјина добити авионе Ф-16, "вероватно из европских земаља који имају вишак у залихама".

Борбени авион Ф-16 је седамдесетих година прошлог века дизајнирала компанија "Џенерал дајнемикс", а тренутно је у ограниченој производњи компаније "Локид Мартин".

Данска је у уторак најавила "коалицију" која ће се бавити обуком украјинских пилота на авионима америчке производње, почевши од августа. Предводиће га Данска и Холандија, а чине је и Белгија, Канада, Луксембург, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Велика Британија и Шведска. Отприлике половина укључених земаља заправо не користи Ф-16, док се ниједна од оних које га користе није јавно обавезала да ће га послати у Кијев.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба казао је да би обука требало да почне у августу или почетком септембра.

У идеалном случају, додаје, први Ф-16 којима ће управљати Украјинци летеће "до краја првог квартала следеће године".

"Међутим, мораћемо да обучимо инжењере, техничаре, и да припремимо инфраструктуру. Много је детаља, па се распоред може променити", наводи Кулеба.

Прошлог месеца, председник Русије Владимир Путин је изјавио да ће Ф-16 "горети", баш као и западни тенкови испоручени Кијеву, и рекао да ће Русија пронаћи начине да нанесе ударе на локације изван Украјине ако се авиони буду тамо налазили. Једномоторни авион захтева нетакнуте писте које Украјина нема, што је покренуло спекулације да би они могли бити да долете из суседних земаља НАТО-а.

image