Свет

Кијев: Безбедносне гаранције Г7 веома важне

Веома је важно да нам земље које поседују нуклеарно оружје пружају овакву помоћ, изјавио је украјински дипломата
Кијев: Безбедносне гаранције Г7 веома важнеwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов сматра да је битно да Кијев добије безбедносне гаранције од нуклеарних сила Г7, преносе "РИА Новости"

"Мало људи је урадило анализу у вези са Г7 конкретно, а ово је био кључан тренутак - имаћемо посебне споразуме са сваком чланицом Г7 о нашој безбедности. Веома је важно да нам земље које поседују нуклеарно оружје пружају такву помоћ", поручио је Данилов.

Када је реч о билатералним споразумима, истакао је да ће у сваком споразуму бити прецизирана "одговорност страна за одређене процесе који ће се десити током одређених поступака".

Одустајање Украјине 1994. године од нуклеарног наоружања, сматра Данилов, била је "стратешка грешка" Запада. Осим тога, он сматра да је нуклеарно оружје ствар које се "Запад плаши".

Последњег дана самита НАТО-а у Виљнусу, земље Г7 објавиле су декларацију подршке Украјини, која предвиђа закључивање билатералних споразума о војној подршци Кијеву, као и планове у случају новог сукоба са Русијом. Колико ће времена бити потребно за спровођење ових оквирних споразума, није назначено у документу. Кијев се нада да ће "безбедносне гаранције" функционисати пре самита НАТО-а у Вашингтону 2024. године.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков раније је изјавио да Русија има негативан став по питању пружања безбедносних гаранција Украјини.

Он је напоменуо да би ова одлука могла "дугорочно, средњорочно, па чак и краткорочно да има негативне последице".

image