Европски парламент одобрио већу производњу муниције

Одлука ће помоћи да се убрзају испоруке Украјини, и државама чланицама помогне да обнове залихе

Европски парламент је одобрио повећање производње муниције и пројектила у ЕУ, како би се попунили недостаци у постојећим капацитетима, саопштено је данас из те институције, а пренео је Танјуг.

Према тексту, који је прошле недеље договорен са Саветом ЕУ, циљ Акта о промоцији производње муниције (АСАП) је да се убрза испорука муниције и ракета Украјини и помогне државама чланицама помогне да обнове своје залихе.

Циљаним акцијама, које укључују и 500 милиона евра финансирања, АСАП ће омогућити повећање производних капацитета ЕУ, како би се решио тренутни недостатак одбрамбених производа, посебно артиљеријске муниције, пројектила и њихових компоненти.   

Посланици су током преговора са Саветом ЕУ осигурали да распон прихватљивих пројеката буде разноврснији и да мала и средња предузећа имају право на вишу стопу финансирања.

Европосланици су апеловали на земље ЕУ да обезбеде Украјини муницију која се финансира на основу овог закона, а не подлеже извозним ограничењима.

Шеф преговарачког тима Европског парламента Кристијан Бушои, оценио је да данашње гласање у ЕП представља још један корак напред за безбедност и одбрану Европе и њену "непоколебљиву подршку Украјини" у време рата.

"Испуњен је најхитнији аспект закона: обезбеђивање више муниције Украјини. То је тестамент европске солидарности и наше колективне сигурности", поручио је он.

Да би закон ступио на снагу потребно је да га одобри Савет ЕУ.