Француска Модију признање, а Индија купила њихове борбене авионе и подморнице (ФОТО, ВИДЕО)

Договор о куповини склопљен је у тренутку када Француска појачава политичке и комерцијалне везе са Индијом, покушавајући да је отргне од Русије, која је њен главни снабдевач оружјем, преноси "Политико"

Индијска влада потврдила је да ће купити 26 борбених авиона "рафал" и три војне подморнице "скорпен" од Француске.

Договор о куповини склопљен је у тренутку када Француска појачава политичке и комерцијалне везе са Индијом, покушавајући да је отргне од Русије, која је њен главни снабдевач оружјем, пише "Политико".

Индијски премијер Нарендра Моди добио је данас једно од најспектакуларнијих признања Француске као почасни гост на војној паради поводом 14. јула, француског националног празника.

Моди је започео дводневну посету Паризу јуче, када је добио Легију части, највише француско признање.

Моди и председник Француске Емануел Макрон гледали су како француски и индијски
војници марширају на Јелисејским пољима у Паризу, док су изнад Тријумфалне капије прелетали борбени авиони француске производње "рафал", које је Индија купила 2015. године, пренео је Ројтерс.

Прослава долази у деликатно време за Макрона, кога су појединци извиждали док се возио Јелисејским пољима у војним колима.

"(Индија) је гигант у историји света који ће имати одлучујућу улогу у нашој будућности", рекао је Макрон касно синоћ и додао да је Индија и стратешки партнер и пријатељ.

Парада је одржана након што је Њу Делхи изнео иницијално одобрење за куповину додатних 26 авиона "рафал" за своју морнарицу и три подморнице класе "скорпен", продубљујући одбрамбене везе са Паризом у тренутку док обе нације траже савезнике у Индо-Пацифику, навела је агенција.

Очекује се да ће укупна вредност куповине износити око 800 милијарди рупија (9,75 милијарди долара), навео је извор упознат са детаљима, иако је договор и даље подложан преговорима.

Француска је један од најближих партнера Индије у Европи деценијама, оцењује Ројтерс.

Француска и Индија обележавају 25. годишњицу стратешког партнерства и спремају се да представе мапу пута за наредних 25 година билатералне сарадње.

Париз и Њу Делхи ће у петак објавити нове инвестиционе пројекте у сектору транспорта, енергетике и свемира, рекао је за "Политико" француски дипломата, али није прецизирао које компаније ће учествовати.

Међутим, познато је да француски енергетски гигант, компанија "ЕДФ", годинама преговара о продаји шест нуклеарних реактора Индији, а француска железничка компанија "Алстом" више пута је испоручивала возове индијским железницама.