Свет

Пекинг: Немачки однос према Кини продубљује поделе у свету

У стратегији према Кини, коју је немачка влада усвојила у четвртак наводи се да ће Берлин ажурирати списак робе која подлеже контроли извоза како би избегла нове безбедносне ризике
Пекинг: Немачки однос према Кини продубљује поделе у светуGetty © Feng Li

Кинеско министарство спољних послова критиковало је данас немачку владу због усвајања стратегије у којој се захтева смањење зависности од Пекинга, назвавши то обликом протекционизма. Портпарол кинеског министарства Ванг Венбин рекао је да немачка стратегија само погоршати поделе у свету, преноси Ројтерс.

"Верујемо да ће протекционизам у име смањења ризика и зависности и политизовање нормалне сарадње бити само контрапродуктивно и ствараће вештачке разлике", рекао је Ванг на дневном брифингу.

У стратегији према Кини, коју је немачка влада усвојила у четвртак наводи се да ће Берлин ажурирати списак робе која подлеже контроли извоза како би избегла нове безбедносне ризике.

''Да би се избегли дугорочни безбедносни ризици за Немачку, ЕУ и њихове савезнике, настале извозом нових критичних технологија, савезна влада се посветила прилагођавању списка за контролу извоза'', наводи се у документу, пренео је Ројтерс.

У документу стратегије се каже да немачка влада намерава да ''прегледа националне спискове за контролу извоза у контексту нових технолошких достигнућа, попут сајбер безбедности и технологије надзора''.

image