Пекинг: Немачки однос према Кини продубљује поделе у свету

У стратегији према Кини, коју је немачка влада усвојила у четвртак наводи се да ће Берлин ажурирати списак робе која подлеже контроли извоза како би избегла нове безбедносне ризике

Кинеско министарство спољних послова критиковало је данас немачку владу због усвајања стратегије у којој се захтева смањење зависности од Пекинга, назвавши то обликом протекционизма. Портпарол кинеског министарства Ванг Венбин рекао је да немачка стратегија само погоршати поделе у свету, преноси Ројтерс.

"Верујемо да ће протекционизам у име смањења ризика и зависности и политизовање нормалне сарадње бити само контрапродуктивно и ствараће вештачке разлике", рекао је Ванг на дневном брифингу.

У стратегији према Кини, коју је немачка влада усвојила у четвртак наводи се да ће Берлин ажурирати списак робе која подлеже контроли извоза како би избегла нове безбедносне ризике.

''Да би се избегли дугорочни безбедносни ризици за Немачку, ЕУ и њихове савезнике, настале извозом нових критичних технологија, савезна влада се посветила прилагођавању списка за контролу извоза'', наводи се у документу, пренео је Ројтерс.

У документу стратегије се каже да немачка влада намерава да ''прегледа националне спискове за контролу извоза у контексту нових технолошких достигнућа, попут сајбер безбедности и технологије надзора''.