Свет

"Њујорк тајмс": Пентагон верује да касетне бомбе неће одмах помоћи украјинској војсци

На питање о америчким критикама, Андриј Загородњук, бивши украјински министар одбране који је сада саветник владе у Кијеву одговорио је у мејлу: "Зашто они не дођу и сами то не ураде?"
"Њујорк тајмс": Пентагон верује да касетне бомбе неће одмах помоћи украјинској војсциGetty © Luc Forsyth

Амерички званичници и војни аналитичари упозоравају да касетна муниција америчке производње вероватно неће одмах помоћи Украјини, пише "Њујорк тајмс".

"Скала ефекта ће бити скромна", рекао је Џек Вотлинг, виши научни сарадник на "Ројал јунајтед сервис институту" из Лондона.

"То ће украјинску артиљерију учинити мало смртоноснијом. Прави утицај ће се осетити касније током године када Украјина буде имала знатно више муниције него што би иначе био случај", тврди Вотлинг.

Колин Х. Кал, подсекретар Пентагона, признао је прошле недеље да ништа није "сребрни метак", али је рекао да ће касетна муниција омогућити Украјини "да одржи артиљеријску борбу у догледној будућности".

Амерички председник Џозеф Бајден месецима се премишљао док није донео одлуку. Касетна муниција, коју су многи амерички савезници забранили, расипа сићушне бомбе по бојном пољу које могу да изазову тешке повреде чак и деценијама након завршетка сукоба када цивили наиђу на комадиће који нису експлодирали.

Како пише "Њујорк тајмс", одлука је донета како би се Украјинци одупрли руским снагама које су укопане у ровове и због чега украјинска офанзива коју су толико најављивали не напредује.

Ова одлука такође показује да је Украјина у проблему због несташице муниције, па су јој испоручене касетне бомбе док се не повећа производња остале муниције.

Додатно, због враћања превасходно артиљеријским нападима поставља се питање о томе да ли је Кијев изгубио поверење у тактику комбинованог наоружања - синхронизованих напада пешадијских, оклопних и артиљеријских снага, за шта су амерички и други западни савезници Украјине спремали њихове војнике.

Високи амерички званичници последњих недеља су приватно изразили фрустрацију што су се неки украјински команданти, огорчени спорим темпом почетног напада и плашећи се повећаног броја жртава у својим редовима, вратили старим навикама — деценијама обуке у совјетском стилу у артиљеријским баражима — уместо да се држе западне тактике и притискају јаче како би пробили руску одбрану, пише "Њујорк тајмс".

На питање о америчким критикама, Андриј Загородњук, бивши украјински министар одбране који је сада саветник владе у Кијеву одговорио је у мејлу: "Зашто они не дођу и сами то не ураде?"

Званичници Бајденове администрације се надају да ће девет бригада, што подразумева око 36.000 војника, показати да је амерички начин ратовања – користећи комбиновано оружје, синхронизовану тактику и пукове са овлашћеним старијим војницима – супериорнији од круто централизоване командне структуре која је руски приступ.

Запад не крије да и амерички политичари и војни стручњаци нису задовољни напредовањем Украјинаца на фронту.

"То је спорије него што смо се надали, али Украјинцима је остало много борбене моћи", рекао је Кал, напомињући да већина од девет бригада обучених на Западу тек треба да буде посвећена борби и да се држи у резерви за моменат када украјинске трупе буду могле да се пробију кроз рупе направљене у руској одбрани.

Амерички и украјински војни званичници одбили су да кажу како ће тачно Украјина користити касетну муницију.

image