Кинески дипломата: ЕУ да разјасни свој однос према Кини

Током састанка са Жозепом Борељом, Ванг Ји је позвао обе стране да се чувају политизације економских питања

Европска унија мора да појасни своју позицију према стратешком партнерству са Пекингом, рекао је високи кинески дипломата Ванг Ји на састанку са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом.

Односи Кине и ЕУ побољшани су након објављивања стратешког партнерства 2003. године, али од 2019. европски блок Пекинг назива "економским такмацом" и "системским ривалом", а овакав приступ појачан је након почетка сукоба у Украјини због блиских веза Пекинга и Москве, пренео је Ројтерс.

Кина и ЕУ треба да појачају комуникацију, унапреде међусобно поверење и продубе сарадњу, блок не треба да се колеба, а камоли да подржава назадовање односа речима и делима, рекао је директор Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине на маргинама састанака у Џакарти са Борељом у петак, а објавило је данас кинеско Министарство спољних послова.

Прошлог месеца, лидери ЕУ обавезали су се да ће смањити зависност од Пекинга и разматрали су како да постигну равнотежу између смањења "ризика од Кине" и сарадње у подручјима попут климатских промена.

Европска комисија позвала је земље чланице да договоре већу контролу извоза и протока технологија за војне потребе које користе "земље од интереса".

Током састанка са Борељом, Ванг је позвао обе стране да се чувају политизације економских питања и нагласио да нема суштинског конфликта интереса између Кине и ЕУ. 

У објави на Твитеру, Борељ је описао разговоре са Ванг Јием као конструктивне и дубинске. 

По питању Украјине, кинески званичник рекао је да Кина подржава уравнотежену, ефикасну и одрживу безбедносну архитектуру у Европи, као и да ће наставити да промовише мировне разговоре и игра конструктивну улогу у тражењу политичког решења за кризу.

Борељ је навео да ЕУ очекује да Кина одигра улогу у помагању да се реши сукоб у Украјини и обезбеди хуманитарна помоћ. Он је навео да су Ванг и он разговарали и о очувању стабилности и статуса кво у Тајванском мореузу.