Свет

"Тајмс": Бен Волас напушта политику?

Могући Воласов одлазак приписују реконструкцији кабинета, коју британски премијер Риши Сунак припрема за јесен, пре следећих избора, а након "тешког" почетка свог мандата
"Тајмс": Бен Волас напушта политику?www.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Британски министар одбране Бен Волас размишља да напусти функцију коју је обављао од јула 2019. и да престане да се бави политиком, објавио је "Тајмс", позивајући се на изворе из владе.

Могући Воласов одлазак приписују реконструкцији кабинета, коју британски премијер Риши Сунак припрема за јесен, пре следећих избора, а након "тешког" почетка свог мандата.

На Воласову одлуку може утицати и чињеница да је Бела кућа одбила да подржи његову кандидатуру за место новог генералног секретара НАТО, упркос покушајима Сунака да то постигне од америчког председника Џозефа Бајдена. 

Лист наводи да Волас, који је био члан најужег круга бившег премијера Бориса Џонсона и задржао своју позицију током реконструкције кабинета, остаје присталица Сунака, а његова одлука није повезана са тренутним курсом владајуће Конзервативне странке.

"Вероватно се неће кандидовати за поновни избор, тако да се чини да је право време да оде", казао је извор, истичући да ће изборна јединица у којој је Волас изабран у Доњи дом бити укинута уочи избора, док министар још није најавио намеру да се кандидује за другу изборну јединицу.

Наиме, Бен Волас је један од најугледнијих конзервативних политичара у земљи. Већ више од годину дана је на врху листе популарности коју објављује веб-сајт присталица торијеваца. Прошле године, након Џонсонове оставке на премијерску функцију, Волас је проглашен за једног од фаворита у трци за вођство Конзервативне партије. 

Међутим, министар је одбио да учествује и тада и месец и по касније, када је Џонсонова наследница Лиз Трус најавила оставку.

Међу највероватнијим претендентима за место министра одбране земље, "Тајмс" наводи заменика министра финансија Краљевине Џона Глена, заменика министра спољних послова Ан-Мари Тревелијан и заменика министра унутрашњих послова Велике Британије Тома Тугендхата. 

image